Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restaurangjobb borde ge mer än en bra start

Publicerad 21 oktober 2003

I den här tidningen berättar vi om några personer som har lämnat krogjobbet.
De öser lovord över sitt gamla jobb och berättar entusiastiskt om allt de lärde sig inom hotell- och restaurangbranschen. De missar inte att tala om att de har arbetat på krogen.
Även arbetsförmedlare, studievägledare och arbetsgivare tycker att den erfarenhet som man får i ett jobb på hotell och restauranger är till stor nytta i andra jobb.
De anställda har lärt sig tåla stress, de är flexibla och de kan lösa ett problem direkt på plats. Att klara sådant är just vad som efterfrågas i dagens arbetsliv.
Så sträck på dig, du som fortfarande arbetar kvar i denna bransch. Det som känns slitigt nu kommer att vara guld värt på nästa jobb. Men varför inte redan nu?

Hotell- och restaurangbranschen har en hög personalomsättning. Det är ofta första jobbet, både för den som kommer ny till Sverige och för de ungdomar som söker sig ut på arbetsmarknaden. Då är det naturligt att vilja byta jobb.
Även den som stannar i branschen byter ofta jobb mellan olika krogar, i vart fall under de första åren i yrket.
Ofta är det negativa saker som gör att den anställde slutar. Låg lön, tråkiga chefer, besvärliga arbetstider och små möjligheter att utvecklas och gå vidare i yrket. Till detta kommer den utbredda svartekonomin som drivs av olämpliga arbetsgivare.
Den som har möjlighet att byta jobb och bransch gör det. De byter från något negativt till något positivt.
Skälet att byta jobb och bransch kan även vara önskan att utbilda sig, gå vidare i livet och pröva något nytt. Samt givetvis förhoppningen om högre lön och bättre villkor.

Det tråkiga, ur branschens synvinkel, är att strömmen så sällan går åt andra hållet. Det är sällan som någon arbetar fem?tio år i en annan bransch för att sedan gå vidare och utvecklas inom hotell- och restaurang. (Du som har gjort det, hör av dig till
redaktionen.)
Här finns den stora utmaningen för arbetsgivarna.
I dag är hotell- och restaurangjobbet ett bra förstajobb. När blir krogen den plats där människor vill fortsätta och avsluta sin yrkesverksamhet?

Mer om tågerestauranger
Förra ledaren
handlade om restaurangpersonalen på SJ:s tåg, som blir av med sina jobb. SJ säger upp sin entreprenör SSP och SJ:s anställda tar över restaurangjobben. Den restaurangpersonal som blir kvar, anställd av SJ, ska ha samma villkor som övrig tågpersonal, berättade jag.
»Vi blir ju inte kvar«, har anställda påpekat.
Det stämmer, tyvärr. Det är den SJ-personal, som omskolas till restaurangjobben, som blir kvar. De får bättre villkor än SSP:s restaurangpersonal, som nu sägs upp.
Därmed hoppas jag att eventuella missförstånd är utredda.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här