NU DUGGAR FÖRÄNDRINGARNA tätt och de har alla en sak gemensamt. De slår hårt mot dem som redan har det tuffast i samhället. Socialstyrelsen har tagit fram nya direktiv till försäkringskassan. Det ska inte längre vara lika lätt att bli sjukskriven för utmattningsdepression eller depression. Du ska inte heller kunna bli sjukskriven om du har svåra smärtor. Alla dessa förändringar drabbar slag i slag människor som redan har det svårt med att få vardagen att gå ihop. I Hotell- och restaurangbranschen återfi nns många kvinnor med belastningsskador och svår värk i axlar, rygg och nacke. Hur ser framtiden ut för dem när de nya förändringarna blir verklighet? Det vill nog de som fattat besluten inte tänka på.
SAMTIDIGT HOTAR centerledaren Maud Olofsson med att lagstifta mot stridsåtgärder på företag där det saknas fackliga medlemmar. Det är inte bara ett dåligt och ogenomtänkt förslag, utan det tyder också på en enorm okunskap hos Olofsson. Än mer anmärkningsvärt är att Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin verkar ha olika uppfattningar när det gäller detta. Littorin och moderaterna håller inte med Olofsson, detta trots att de sitter i samma regering. I och med förslaget blir det tydligt att centern ligger betydligt närmare arbetsgivarna än moderaterna. Det blir också tydligt att det saknas kunskap om kollektivavtalets betydelse. Maud Olofsson verkar inte vilja se att fackföreningarnas rätt till stridsåtgärder är de anställdas redskap i kampen för schysta löner och schysta villkor.
OLOFSSON OGILLAR att hennes förslag kalllats en krigsförklaring mot arbetsplatserna. Till Ekot säger hon att »detta kan vara ett bra sätt nu när facken tappar så många medlemmar «. Vad hon menar med detta framgår inte. Kanske vet hon det inte ens själv. Hon kan ju knappast på fullaste allvar tro att fackförbundens medlemmar kommer att bli fler om hon lagstiftar mot stridsåtgärder? Och som av en händelse glömmer hon också bort att säga att det är hennes egen regerings förändringar som lett till fackförbundens medlems tapp.
PÅ EN PUNKT HAR Maud Olofsson dock förstått helt rätt. Facken tappar medlemmar. Till och med den sista juli i år har Hotell- och restaurangfacket tappat nästan var tionde medlem. Situationen är också dyster hos LO:s största förbund Kommunal där 23 000 medlemmar har lämnat förbundet. Det är betydligt fl er än vad de räknat med. Ett annat förbund som tappat många medlemmar är HTF. Där har ungefär var fjortonde medlem lämnat facket. HTF:s kanslichef Liisa Ödén Vento säger till TV4 att hon är oroad över att balansen mellan arbetstagare och arbetsgivare är hotad när de fackliga organisationerna försvagas. Det har hon rätt i. Men Olofssons förslag om lagstiftning för att begränsa fackets rätt till stridsåtgärder lär knappast leda till att fl er vänder sig till facket.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.