Räkor med gurkmejapasta eller en inplastad macka -- flygmaten upphör aldrig att mätta omvärldens stand up-komiker med skämtunderlag. Göran Everdahl har dock fått nog och reser på fastande mage.
När en stand up-komiker pratar om mat på flygplan vet man att idéerna tryter. Hur många skämt har vi hört om plastbestick och mini-spritflaskor? Å andra sidan: den må smaka trist, men vem kan tröttna på att fundera över flygplansmat? Det finns så mycket som är outrett.
Varför ser de där små brickorna ut som de gör, varför smakar maten så lite, varför är smöret alltid stenhårt som en oljeborrkrona? Förlåt, nu skojade jag lite. Bort med det.
Jag ska försöka ta denna udda restaurangform, tusentals meter upp i luften och med fastspända gäster, på allvar. Det är den värd.
För just det komiker alltid tagit fasta på – att mat på flygplan inte smakar något – är ju sant. Oftast för att den massproduceras och knappt hinner tina inför serveringen, inte är så bra från början helt enkelt, men inte alltid.
Business-redaktionen på tidningen New York Times har gått igenom de många hindren för att servera smaklig – himmelsk? – flygmat.
Luften i kabinen är torr redan vid påstigning, vilket irriterar slemhinnorna och gör att luktsinnet – avgörande för smakupplevelsen – försämras. När flygplanet stiger förändras lufttrycket och en tredjedel av våra tiotusen smaklökar slås ut. Vid 10 000 meters höjd minskar luftfuktigheten ytterligare och det som återstår av luktsinnet säger ajöss.
Så flygbolagen pepprar och saltar som besatta för att maten ska smaka något över huvud taget. Tomatsås är vanligt förekommande: upplevs som sötare i flygplan än på marken. Viner som serveras drar åt det superfruktiga hållet – en nyanserad smak skulle försvinna totalt.
På senare år, med ökad konkurrens, har internationella flygbolag insett att godare mat innebär fler reguljära resenärer. Finfina kockar som Gordon Ramsay anlitas (Singapore Air), eller den 27-faldigt Michelinbelönade Joël Rubichon (Air France). Baskiska räkor med gurkmejadoftande pasta, någon?
Detta gäller förstås lönsam businessklass. Vi i ekonomi får betala dyrt för plastinbakade ost- och skinkmackor och godis i stället. Men det finns två alternativ även för oss.
1. Ta med egen mat. En fryst påse pasta kan värmas upp med lite tevatten.
2. Den mer extrema varianten: fasta! Hjälper mot jetlag på långfärder, enligt forskare som brittiska BBC har pratat med. Men så fort planet har landat ska man äta, då ställs mat- och sovklockan rätt.
Ärligt talat: i luften smakar hunger ändå nästan lika gott som mat. Det blir fasta för mig nästa gång./
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.