Men sluta kränka anställda!
Hotellrevyns chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM SUNKIG MACHOKULTUR

Men sluta kränka anställda!

All heder till er som gör branschen till det vi vill att den ska vara: en spännande och utvecklande miljö där alla bemöts jämlikt. Till den lilla grupp som fortfarande kör med gubbslemmig stil och machofasoner - lägg av. Det är 2020 nu.

Publicerad 16 november 2020

Man hade hoppats att metoo-hösten skulle ha satt djupare spår. Att fler insåg att sexuella trakasserier är ett jävla sätt att demonstrera makt. Men nej. Det dyker fortfarande upp exempel på att det finns de som inte fattat någonting. Män med makt som tycker att de har friheter som inte andra har.

På Mittuniversitetet pågår en studie om sexuella trakasserier i arbetslivet, med fokus på restaurangbranschen. Nyligen kom en första delrapport. Och jo, tyvärr är det fortfarande många som utsätts. Machokultur och hierarkiska strukturer är en del av problemet.

Det är klart att den som är ansvarig för leveransen till gästen har rätt att ställa krav. Stress och press kan göra tonen onödigt vass. Men att ta sig rätten att kränka andra, det är så långt bortom hårda toner och taskig stämning på jobbet. Ingen ska behöva bli sexualiserad på jobbet. Forskarna pratar om sextortion, alltså löften om en bättre karriär i utbyte mot sexuella tjänster.

Herregud, det är 2020! Det räcker nu. Den här branschen har så mycket som är bra. Sunkiga machokulturer hör inte hemma bland folk som vill göra ett bra jobb. Branschen har inte råd att skrämma bort kompetenta människor som kräver att bli behandlade med respekt.
Så all heder till er som gör branschen till det vi vill att den ska vara: en spännande och utvecklande miljö där alla bemöts jämlikt. Ni är många – och vi ser er!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här