Långt kvar till jämställt
Anna Hjorth. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Långt kvar till jämställt

Sju av tio branschanställda män anser att deras arbetsplats är jämställd. Sex av tio kvinnor håller inte med.

Publicerad 6 september 2017

När jag var liten drömde jag om att bli fotbollsproffs. Jag övade på att skriva autografer och tyckte själv att jag fick till det riktigt snyggt. Ett annat yrke jag kunde tänka mig var astronaut.
Båda alternativen visade sig dock vara helt orealistiska. Inte bara för att jag varken hade tillräckligt bollsinne för det ena eller naturvetenskaplig talang för det andra, utan för att det var yrkesval som i princip var otänkbara för en tjej på 1970-talet.

Som tur är har mycket hänt sedan dess. Nu är kvinnor både fotbollsproffs, astronauter och andra spännande yrken. Men det är ändå långt kvar till jämställdhet i arbetslivet.
Kvinnor toppar sjukskrivningsstatistiken och ligger i botten i löneligan. Den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män är 4,5 procent.

Annas tre i topp

  1. Biodags. När det mörknar tidigare på kvällarna känns det helt okej att glida ner i en biofåtölj. Biohösten ser lovande ut!
  2. Vego. För några år sedan blev min son vegan och det var svårt att hitta bra mat. I dag finns det ett stort utbud av bra kvalitet!
  3. Rutiner. Jo, jag gillar faktiskt att göra saker på liknande sätt, dag efter dag. Annars skulle vardagen bli väldigt ansträngande.

Det betyder att män fortfarande får högre lön bara för att de är just män. Om man inte tar hänsyn till andra faktorer, som att kvinnor och män väljer olika yrken och jobbar olika mycket, så är skillnaden ännu större. Det visar statistik från Medlingsinstitutet.

Många tänker att vi ändå har det ganska jämställt och bra i Sverige. Det visar till exempel en ny rapport om jämställdhet. I hotell- och restaurangbranschen tycker sju av tio män att deras arbetsplats är jämställd. Bland kvinnorna i branschen är det bara fyra av tio som tycker det. Det blir ändå bättre, men det går långsamt. Alldeles för långsamt. Om löneskillnaderna fortsätter att minska i samma takt som hittills så kan de vara borta om 21 år.

Själv hoppas jag att det går fortare än så. Men då krävs att både kvinnor och män förstår att vi inte lever jämställt än – och är beredda att göra något för att förändra det.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här