För två år sedan jämförde Hotellrevyn medlemstalen i fackförbundet med antalet anställda i branschen. Nu har vi gjort samma undersökning en gång till.
Då, för två år sedan, kunde vi konstatera att var tredje anställd i branschen stod utanför facket. I dag saknas ännu fler. Facket har tappat medlemmar, både i absoluta tal och om man ser till hur många anställda det finns.
Samtidigt ansluter sig fler enbart till
a-kassan, men står utanför facket. De vill ha trygghet om de blir arbetslösa. Men de ser inte alla de andra situationer där facket ger trygghet. De ser inte heller sin egen roll för att förbättra alla anställdas villkor.
Hotellrevyns undersökning för två år sedan väckte diskussion inom fackförbundet. Resultaten har ändå inte blivit vad man har hoppats.
HRF har de senaste tio åren arbetat med att göra facket mer modernt, medlemsnära, effektivt och populärt. Nya arbetsmetoder har prövats, personalen och de fackliga förtroendemännen har utbildats. Just detta är kanske en förklaring till fackets stagnation. Organisationen har pysslat för mycket med sig själv. Det har varit många omorganisationer, många kurser i nytt arbetssätt. Då har det blivit mindre tid över för medlemmarna och arbetsplatserna.
Förklaringar går även att finna i samhället utanför organisationen.
Hotell- och restaurang är en växande bransch. Det blir fler och fler uteätarställen. Det borde bli fler jobb. Men i statistiken ökar antalet jobb väldigt lite.
Förklaringen är med största säkerheten att svartjobben har ökat. Den företagare som har svart arbetskraft redovisar inte deras löner för skattemyndigheten. Och han redovisar inte heller dessa anställningar för Statistiska centralbyrån, där Hotellrevyn har hämtat sina siffror.
Undviker svartjobbaren att gå med i facket? Kanske det. Den som tar ett svartjobb tänker kanske att det ska vara tillfälligt.
Facket kan förbättra de anställningsvillkor som är öppna, lagliga och som deklareras. Facket har svårt att verka på den arbetsplats där det fuskas med både kassa, spritköp och löner.
HRF har vidgat sitt verksamhetsområde. Det borde vara bra för medlemssiffrorna. En stor del av den bransch som sysslar med spel och nöjen hör nu till HRF:s område. Det gäller tivoliarbetare, bingopersonal och en rad andra yrkesgrupper. Många jobb är säsongsbetonade, men här finns ändå många som kan och vill bli fackmedlemmar.
På kursgårdarna finns en ännu större potential. Många kursgårdar, som tidigare har vänt sig till kommuner eller organisationer, har nu gäster från många håll. Då hör de till HRF:s område.
HRF skulle kunna ha fler medlemmar och fler aktiva som talade för facket. Anställda i branschen är unga och välutbildade. Många kan tänka sig att ta fackliga uppdrag. Ändå blir det färre som verkligen gör det. Någonting, i organisationen eller på arbetsplatsen, bromsar medlemmens aktivitet.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.