I den här tidningen berättar vi om hur det är att arbeta på McDonalds på Vasagatan i Stockholm. Restaurangen blev omskriven när det statliga arbetarskyddet sa ifrån att ordningsvakterna från Securitas måste skyddas bättre. Tre vakter tillsammans var för lite, de måste vara fyra stycken för att få gå in på restaurangen. Risken för hot, våld och skador skulle annars vara för stor för vakterna, ansåg arbetarskyddsverket.
Hur är det då för restaurangpersonalen? Läs om det på sidan 6?9.
Det som hänt väcker många frågor.
Var finns facket?
Först givetvis, var finns de restauranganställdas fack? Restaurangpersonalen arbetar varje dag i den hårda miljön, utsätts för hot och andra otrevligheter. Vilka krav har restaurangfacket ställt på arbetsgivaren? Och framför allt, vilken kontakt finns mellan verkligheten på köksgolvet och förtroendemän och anställda på de fackliga expeditionerna?
Det manar till eftertanke att det var transportfacket som först slog larm, för att skydda sina medlemmar, vakterna på vaktbolaget.
Sen undrar man över myndighetens inställning. Arbetarskyddsmyndigheten skriver föreläggande för att skydda vakterna.
Ser man inte att det i samma arbetslokal även finns restaurangpersonal? Vad gör man för att skydda dem?
Vakterna har utbildning i att ta hand om stökiga personer, de har oftast batong.
Skyddslösa restauranganställda
Restaurangpersonalen är anställd för sin kunnighet kring mat och service och grepptekniken för dem gäller att vända hamburgare eller städa på ett ergonomiskt riktigt sätt.
Om det finns våldsamma gäster har alltså restaurangpersonalen ett betydligt större behov av samhällets och arbetsgivarens stöd än vad vakterna har. Och det är värt att påpeka att på den här restaurangen serveras ingen alkohol. De besökare som blivit otrevliga av alkohol har alltså fått i sig den någon annanstans.
Nästa fråga gäller arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att arbetsmiljön är säker och hälsosam. Den anställda ska inte behöva riskera skador. På en hamburgerrestaurang måste man tänka på både sådant som riskerna med het flottyr och halkiga golv som arbetets organisation, skydd mot stress och ordentliga personalrum. Men även, som på Vasagatan i Stockholm, stökiga och våldsamma gäster.
När kravet om de fyra vakterna kom från myndigheten beslutade arbetsgivaren i detta fall att avbeställa vaktbolaget. Det skulle bli för dyrt med fyra, så de ska bara komma vid stängningstid. Därmed minskar risken för vaktbolagets anställda att åka på en smocka.
Vara där problemen är
Vad blir följden för de restauranganställda? Eller blir kanske ?buset? snällt nu och slutar bråka?
Nu på lördag startar hotell och restaurangfackets kongress i Folkets Hus i Stockholm. Som vanligt kommer det att bli en lång diskussion om arbetsmiljön. Det finns anledning att ställa krav på både myndigheter och arbetsgivare, men även på sig själv. Om medlemmen upplever att facket i praktiken är frånvarande på de mest problemtyngda arbetsplatserna är det svårt att åstadkomma resultat och sätta sig i respekt.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.