EU behöver våra röster
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM EU-VALET

EU behöver våra röster

Valet till EU-parlamentet är viktigare än vad det kanske verkar. Det du stoppar i valurnan påverkar våra arbetsvillkor.

Publicerad 20 maj 2019

Nyligen kunde SVT och Ekot visa att hälften av Sveriges befolkning inte vet om att det är val till EU-parlamentet i maj. Är vi korkade eller ointresserade? Jag gissar på det senare.
Men nu är Sverige en del av EU, sedan 1995 faktiskt. Det är bara att tugga i sig och upprepa den flitigt använda devisen »att rösta är inte bara en rättighet, det är också en skyldighet«.

Ja, EU är en byråkrati utan dess like. Men beslut som fattas i parlamentet påverkar oss i hög utsträckning. Din röst har betydelse för hur ditt arbetsliv ska se ut. Och du kan dessutom påverka hur Wolfgangs, Juanitas och Francois arbetsliv ska se ut. För det är ju inte bara EU som påverkar Sverige. Det funkar omvänt också.

Någon som minns Lavaldomen? Den var resultatet av en långdragen och principiellt viktig konflikt där ett lettiskt byggbolag hade arbetare som utförde arbete i Vaxholm. Byggnads hävdade att utstationerade arbetare som jobbar i Sverige måste ha löner i nivå med svenska anställda.

Den svenska arbetstidslagen vilar på direktiv från EU.

Lavaldomen slog fast att man ska följa värdlandets miniminivåer. Det var de svenska facken inte särskilt nöjda med. Förra året beslutade parlamentet om ett reviderat utstationeringsdirektiv. Nu gäller lika lön för lika arbete, även för utstationerade arbetare. En stor seger för svenska fack.

Lindas lästips

Läs Arena Idés rapport »Slaget om arbetsmark­naden«. Intressant granskning av de svenska europaparlamentarikerna!

Hört talas om veckovila och dygnsvila? Den svenska arbetstidslagen vilar på direktiv från EU. Nu står ett föräldraledighetsdirektiv för dörren. Det vore väl fint om vi kunde exportera lite jämställdhetstänk till hela Europa?
Så jo, det är viktigt att rösta. Den 26 maj gäller det ditt och mitt arbetsliv.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här