Vem tjänar så där mycket? Inte vi på vårt jobb i alla fall. Den där lönestatistiken kan inte stämma.
Så har läsarna ofta sagt när vi har publicerat lönestatistik här i Hotellrevyn.
Reaktionen har också varit den motsatta. Vem vill jobba för den låga lönen? Inte jag eller någon annan på mitt jobb.
Lönerna är olika. Kollektivavtalets tabeller är ett golv, som ingen arbetsgivare får gå under. Men den verkliga, betalda lönen, både kan och ska vara högre.
Lönestatistiken har hittills varit genomsnittssiffror. Nu kan vi för första gången visa de högsta och de lägsta lönerna på olika platser i landet.
Den nya lönestatistiken är betydligt mer detaljerad än den gamla.
Här i tidningen kan vi bara redovisa en del av materialet. Alla ombudsmän har fått hela materialet för att använda på kurser och kunna ge medlemmarna bättre råd i löneförhandlingarna.
Facket ska hantera lokal statistik
Arbetsgivarna har länge velat ha lokala löneförhandlingar och lönepotter. Lönen ska sättas på arbetsplatsen, anser de, inte i centrala avtal. Arbetsgivaren vill också använda lönen som en morot för att kunna belöna dem de tycker är extra duktiga. De talar om lönen som ett styrmedel.
Facket har stretat emot. Det blir risk för godtycke och orättvisor, anser facket. Den som fjäskar får lönehöjningar, medan den som säger sin mening riskerar att straffas.
Dessutom, påpekar facket, så klarar de allra flesta arbetsgivare i vår bransch inte av att löneförhandla lokalt. Många vill hellre ha en tabell att följa.
Det har inte heller blivit så mycket av de lokala löneförhandlingar som ska ha pågått under ett antal år nu. Ofta har arbetsgivaren skickat in en lista med namn och summor till fackets avdelning. Kommer det då inga protester så anses förhandlingen klar.
Men det har inte gått att bromsa utvecklingen mot mer lokala löneförhandlingar och lokala potter. Om facket bara säger nej riskerar de anställda att bli utan en hel del pengar. Då återstår för facket att lära sig hantera saken. Här kommer den nya lönestatistiken in.
Under våren har det hållits en rad konferenser om löner där både fack och arbetsgivare har varit med. Tanken är att arbetsgivaren och fackets företrädare ska ha samma fakta att utgå ifrån vid förhandlingarna. De ska veta vad de centrala parterna, HRF och SHR, har tänkt sig med de olika bestämmelserna i avtalet.
Men ska samma jobb betalas olika beroende på var man bor och vilket företag man arbetar på?
Jämför lönerna
Rättvist är det inte, men det är verkligheten. Och kunskapen om verkligheten kan man alltså använda i löneförhandlingen. Facket bestämmer inte lönerna, men facket kan se till att medlemmar och ombudsmän vet så mycket som möjligt om löneläget när de förhandlar.
Nu är det sommar, men spara gärna den här tidningen och se till att det blir ett möte på ditt jobb till hösten. Jämför era egna löner med andra. Diskutera vad som är rättvist och formulera kraven till nästa förhandling.
Ha en skön sommar så länge.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.