Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Det räcker inte att arbetare tar ansvar

Publicerad 27 september 2005

Skillnaderna i lön mellan arbetare och tjänstemän har ökat rejält de senaste åren.
På tio år har arbetarens lön i Sverige ökat med 44 procent. Samtidigt har tjänstemännens lön ökat med 52 procent, och de startade på en högre nivå. Skillnaden mellan arbetare och tjänstemän har alltså ökat.
Det visar en rapport från LO som bygger på siffror från Statistiska centralbyrån.
Hotell och restaurangföretagen utmärker sig genom att betala riktigt låga löner till sina arbetare. I snitt tjänade en arbetare i vår bransch 16 700 kronor i månaden förra året. Det är bara hälften av vad den högst betalda yrkesgruppen tjänar, tjänstemän i banker och försäkringsbolag.

Ibland säger man att de höga lönerna för vissa tjänstemän inte spelar så stor roll för ekonomin, eftersom de är så få människor. Men det stämmer inte alls.
Det fanns förra året 78 200 arbetare i hotell- och restaurangbranschen. Nästan exakt lika många, 78 100, arbetade som tjänstemän i banker och försäkringsbolag.
Om alla HRF:are får 500 kronor extra i lönehöjning så kostar det samhällsekonomin exakt lika mycket som om alla banktjänstemän får 500 extra.
Men sett över åren, så är det banktjänstemännen som har fått de extra hundralapparna. Från 1994 till 2004 har arbetarna i vår bransch fått 3,8 procent i lönehöjning varje år. Samtidigt har banktjänstemännen fått 5,6 procent om året. Skillnaden kan se liten ut men det är den inte. På tio år har restaurangarbetaren höjt sin lön med 50 procent, banktjänstemannen sin med 73 procent. Och han startade från en högre nivå. Det blir pengar.

Vad beror det här på? Maten på våra restauranger har blivit bättre. Lönerna för dem som lagar den har inte utvecklats lika bra. Kanske är banken mycket bättre på att få kunden att vilja betala. Betalar du och jag hellre 10 kronor extra i bankavgift än 10 kronor mer för lunchen?
Hotell- och restaurangföretagen säger ofta att de har dålig ekonomi och därför inte kan betala så bra löner. Men förra året kunde de höja lönerna för tjänstemännen i branschen med hela 7,7 procent, medan arbetarna fick 3,6 procent. Tydligen fanns det pengar till vissa.

Trots att skillnader i lön och förmåner har ökat så hörs det väldigt lite protester. En förklaring är att även arbetaren under de senaste åren har fått högre reallön och levnadsstandard. Då ser man kanske inte att andra grupper har fått ännu mer.
En annan förklaring är hotet om arbetslöshet. Många har farit väldigt illa under de senaste 15 årens höga arbetslöshet. Att då ha ett fast jobb är mycket bättre än att inte ha det. Då protesterar man inte mot orättvisorna.
Ändå håller det inte i längden med den orättvisa löneutvecklingen. Arbetarna kommer inte att acceptera den. Fackförbunden har tagit ansvar för Sveriges ekonomi. Inflationen har minskat och löneökningarna blivit mer värda. Det har alla vunnit på.
LO har nu ambitionen att få resten av samhället att ta samma ansvar. Då måste medlemmarna i de egna leden höja sina röster.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här