– Varför ska man vara med i facket? undrade kompisen som tyckte att man väl kan klara sig lika bra utan att vara medlem i ett fackförbund.
Han riktade frågan till mig eftersom han tyckte att jag som nyanställd chefredaktör för en fackförbundstidning borde kunna ge ett klokt svar.
Kompisen hade aldrig under studietiden eller i arbetslivet fått någon information om facket eller träffat någon facklig representant. Som en av de lyckligt lottade fast anställda i en bransch med många tillfälliga jobb hade han inte heller stött på problem.
Han hade dock inte tänkt på vart han skulle vända sig för att höra om lönen han just sagt ja till var rimlig. Inte heller hade han funderat över vem han skulle vända sig till med frågor kring försäkringar eller om det verkligen är rätt att han tvingats arbeta mycket övertid utan ersättning flera gånger i veckan.
Det visade sig att han hade mängder av frågor som han ville ha svar på, men han hade inte tänkt på att facket kunde ge honom den information han behövde.
Min kompis är 25 år och har erfarenheter av flera olika arbetsplatser. Många av hans vänner har som han dåliga kunskaper om vilken hjälp man kan få av facket. Så länge allt flyter på i arbetslivet ser de ingen anledning att bli medlemmar.
Genom att informera unga människor mer om vad facket gör tror jag att min kompis och många andra gärna skulle vilja gå med.
En undersökning som Hotell- och restaurangfacket låtit göra visar att medlemmarna är med i facket för sin egen trygghets skull och att de är rätt nöjda. 62 procent tycker att de har lagom mycket kontakt med HRF och hälften av de tillfrågade tycker att de har mycket stor eller ganska stor nytta av facket. Många av medlemmarna som varit med i undersökningen vill att det ska vara lättare att ringa till facket. De tycker också att facket ska göra fler besök ute på arbetsplatserna och så vill de ha mer information om löner, rättigheter, avtal och försäkringar. De vill att facket ska hjälpa till vid arbetslöshet och att HRF ska bli bättre på att lyssna på medlemmarna och mer aktivt ta kontakt med dem.
Så även om många av HRF:s medlemmar är nöjda med facket, finns det fortfarande en del att göra för att medlemmarna ska trivas ännu bättre och stanna kvar längre.
Flera vänner till min kompis utbildar sig fortfarande. De har ännu inte kommit ut i arbetslivet och skulle gärna se att fackförbunden informerar mer på skolorna där de utbildar sig. Om de redan tidigt får lära sig mer om fördelarna med att vara medlemmar i ett fackförbund är steget till ett medlemskap inte lika stort att ta när de börjar jobba.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.