Debatt Insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Den lurade generationen

De osäkra anställningarna begränsar ungas frihet och måste ersättas med säkra anställningar. Vi kräver en förändring, skriver Maria Bergqvist, vice ordförande i HRF:s avdelning Syd och Frida Andersson, ordförande i SSU Skåne.

Publicerad 29 november 2012

Den nya generationen är uppvuxen i en tid av oändliga möjligheter. Det brukar i alla fall låta så. Sverige beskrivs ofta som gott, utvecklat och modernt land. Vi unga som är fackligt och politiskt aktiva i arbetarrörelsen menar att berättelsen om Sverige som modernt och rättvist för alla inte är helt sann. Vi som är den unga generationen i dag har det inte så fett som det låter i beskrivningarna. Vi lever ett liv av ovisshet och rädsla.
Vi som är unga i dag är anställda på allmän visstid, har vidbehovsanställningar och blir inringda för dagen. Vi får vikariat och anställs av bemanningsföretag som hyr ut oss.

Verkligen är sådan att otryggheten är stor. Möjligheten att planera sin tid och sin ekonomi är i stort sätt obefintlig. Hur ska vi kunna boka en fika med en kompis om vi inte vet att det kan trilla in ett sms om jobb under dagen? Vem vill hyra ut en bostad till någon som kanske inte får lön nästa månad? Går det verkligen att bli förälder utan en säker lön?

I dag är de tillfälliga anställningarna vanliga bland unga och särskilt bland unga kvinnor. Runt hälften av alla unga på arbetsmarknaden har en sådan anställning. Det som i början av 1900-talet kallades daglönare kallas i dag vidbehovsanställda. Men nyspråket luras inte oss!

Högern och näringslivet pratar ofta om att flexibilitet är viktigt och om att unga inte attraheras av fasta anställningarna. Att inte ha en trygg anställning innebär att inte veta om hyran kommer att kunna betalas nästa månad. Det innebär också att inte ha arbetsgemenskap, utvecklingsmöjlighet och möjlighet att planera sin fritid. Vi unga vill precis som andra kunna planera våra liv och ha en personalmatsal att ställa vår kaffekopp i.

Just nu är Sverige under utredning för felaktigt införande av ett EU-direktiv om visstidsanställningar. Regeringens lagändringar från 2007 har nämligen inneburit att det går att stapla olika former av visstidsanställningar på varandra i en oändlighet, utan att de leder till en tillsvidareanställning.

Regeringen har en märklig syn på vad det innebär att vara ung. Att vara i tjugoårsåldern innebär inte att det är enklare att leva i ovisshet när det gäller arbete och inkomst. Det är inte alla som vill, eller kan, vänta med att bilda familj tills trettioårsåldern. Ungas verklighet verkar emellertid vara helt främmande för regeringen.

I dag är vi oerhört många unga som jobbar inom hotell- och restaurangbranschen och för de flesta är det vårt första jobb. Det tar dock inte lång tid innan verkligheten smyger sig på: Arbetstimmarna är långa och belastningen på ryggar, axlar och knän är hård. För många är rättigheterna i ett kollektivavtalet osynliga. Rädslan för att gå med i facket är överhängande och orättvisor glöms därför bort. Det är inte ovanligt att vi som fackliga representanter kommer ut på en arbetsplats där ingen vågar hälsa på oss. Rädslan för facket är ingen slump, liksom okunskapen om fackliga rättigheter.

Av hotell- och restaurangbranschens anställda går 44 procent på en tidsbegränsad anställning, en anställning som gör att du inte vågar beakta dina rättigheter och säga ifrån. Skulle du mot förmodan göra det så kan du glömma dina timmar nästa månad, för vem vill ha en anställd som ställer krav och inte är flexibel? Det är inte heller ovanligt att anställda skickas hem utan betalning när det är lite att göra eller ständigt måste hålla sin mobil i handen för att kanske bli inringda till jobb. Det är en villkorad tillvaro vi unga tim- och visstidsanställda lever i. Och det är inte vi som har makten över våra liv.

De osäkra anställningarna begränsar ungas frihet och måste ersättas med säkra anställningar. Vi kräver en förändring! Det ska inte vara lagligt att stapla olika sorters anställningar på varandra utan att behöva tillsvidareanställa.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här