Även när jag tittar bortom de ideologiska aspekterna kan jag ändå bara se fördelar med kollektivavtal.
Det tog ett tag, men till slut tecknade Sushi Yama kollektivavtal. Det är mer än ett år sedan Hotellrevyns reporter Lisa Castilla avslöjade att kedjan, som har runt 50 restauranger i landet, tillämpade villkor som var allt annat än schysta.
Nu har de gjort ett klokt val. Sedan årsskiftet är Sushi Yama medlemmar i arbetsgivarorganisationen Visita. Det betyder att de anställda omfattas av avtalet med HRF.
Det blir ordning och reda. Arbetsgivare får hjälp att göra rätt.
Jag är partisk, jag vet. Men även när jag tittar bortom de ideologiska aspekterna kan jag ändå bara se fördelar med avtal.
Det blir ordning och reda. Arbetsgivare får hjälp att göra rätt när det gäller saker som pensionsinbetalningar och rimliga löner.
»Men det är så dyrt« invänder förstås någon. Ja, det kostar mer att vara schyst än att inte vara det. Det handlar om att anställda ska få betalt för det arbete de gör. Det handlar om att de ska vara försäkrade, ifall olyckan är framme. Och det handlar så klart om att få en pension man kan leva på när den dagen kommer.
En arbetsgivare kan strunta i det här. Men vem vill vara en rövhatt? Inte Sushi Yama. Det är jag glad för.
Allt kan man självklart inte skylla på arbetsgivare. Om anställda struntar i facket, varför skulle företagen inte göra det?
Hotell- och restauranganställda är inte världsbäst på facklig anslutning. Det finns en rad förklaringar – otrygga jobb, ungdom, okunskap och ointresse.
Men det går att göra skillnad, råda bot på kunskapsbristen åtminstone.
Det är viktigt. Ju fler som står upp för schysta villkor, desto bättre arbetsliv för alla.