Både dagisplanerare och inköpare av arbetskläder borde tänka på verkligheten för branschens anställda.
Förskolan är en förutsättning för att svensk arbetsmarknad ska kunna fungera. Att barnen har en trygg tillsyn när de inte kan vara med sina föräldrar gör att de vuxna kan jobba. Samtidigt främjas jämställdheten. Det är enkelt att se att det har effekt. Jämför exempelvis Sverige med länder som Schweiz eller Italien där kvinnor fortfarande måste välja mellan jobb och familj. Där finns ingen barnomsorg på samma sätt som här, och för dem som inte har tokmycket pengar blir det omöjligt att göra karriär och ha småbarn samtidigt. Men om vi återgår till Sverige och förskolan – har vi verkligen en barnomsorg för alla här? Har restauranganställdas barn precis samma möjlighet som andra barn till tillsyn när mamma eller pappa är på jobbet?
SVARET ÄR NEJ. Det finns nämligen inte barntillsyn på kvällar, nätter och helger, så kallat nattis, i alla kommuner. Bara hälften av landets kommuner erbjuder en sådan barnomsorg. I lilla Eskilstuna finns det exempelvis två nattis, medan den betydligt större staden Göteborg har lika många. Det finns naturligtvis många fler som jobbar skift i en stad av Göteborgs storlek, och antalet nattis där borde därför minst dubbleras.
HOTELLREVYN HAR TRÄFFAT EN PAPPA som är kock och har tur att bo i just Eskilstuna. Han säger att utan nattis skulle han med stor sannolikhet bli tvungen att byta bransch. Om hotell- och restaurangsektorn ska kunna växa och om småbarnsföräldrar ska tycka att det är attraktivt att jobba kvar, måste fler kommuner se till att det finns en barnomsorg för alla. Ett enkelt sätt att göra branschen mer attraktiv för många människor är att se till att det finns nattis i alla kommuner.
TÄNK OCKSÅ OM DET FANNS lika många sorters arbetskläder som det finns anställda i hotell- och restaurangbranschen. Vilken härlig mångfald vi skulle få se då! Ett myller av praktiska, färgsprakande och sköna kläder att jobba i för både städerskor, kockar och nattreceptionister. Vi har låtit tre medlemmar få beskriva hur de helst vill att deras arbetskläder ska se ut. Sedan har kläddesignern Kicki Fjell tecknat hur dessa kläder skulle kunna se ut i verkligheten. Och visst vore det toppen om ni som vet bäst vilka funktioner kläderna bör ha för att funka, också fick vara med och påverka hur de ska se ut?
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.