Michael Larsson, fackligt aktiv i HRF avdelning 5 Syd, om de förtroendevaldas situation. Han vill se en skärpning av förtroendemannalagen.
Angående artikeln gällande de förtroendevalda på sina arbetsplatser som blir trakasserade på grund av det fackliga uppdraget. I artikeln står det att fyra av tio förtroendevalda blir utsatta på sina arbetsplatser men jag anser att mörkertalet är mycket större än vad någon tror. Det handlar om rädsla för repressalier av olika slag, typ mobbning och utfrysning från arbetsgivarens sida. Man talar om att vara skyddad av förtroendemannalagen, men hur långt räcker det? Det låter väldigt fint du är skyddad av lagen men verkligheten är en annan! Vill en arbetsgivare bli av med någon förtroendevald på arbetsplatsen är detta rätt enkelt, man fryser ut och mobbar förtroendevalda.
Arbetsgivare kan presentera saker som kan leda till varningar och i värsta fall till uppsägning. De kan även lösa ut någon ekonomiskt om någon förtroendevald skulle göra sig obekväm på sin arbetsplats! Jag känner till skyddsombud som nästan erhållit varning av sin arbetsgivare, bara för att dessa sköter sitt uppdrag exemplariskt. I dag när arbetsmarknaden är som den är är det inte lätt att vara förtroendevald med alla påhopp och trakasserier på arbetsplatserna.
Jag förstår att de förtroendevalda hoppar av sina uppdrag för det finns ju gränser vad man kan klara av! Jag efterlyser mycket strängare lagtext för de förtroendevalda så att de kan arbeta med sitt fackliga uppdrag på sina arbetsplatser.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.