Försvagningen av anställningsskyddet finns i huvudsak i förslaget till ny lag, men för dem som omfattas av det nya huvudavtalet finns flera fördelar, anser Mattias af Malmborg, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Parterna har båda haft behov av förändringar. Man ska vara klar över historiken – det var LO som först begärde förhandlingar om las 2017, säger arbetsrättsjuristen Mattias af Malmborg.
Det är främst i överenskommelsen om ett nytt huvudavtal som rätten till omställning regleras, delvis som en helt ny försäkringslösning mellan fack och arbetsgivarorganisationer.
Den kommer till exempel att innebära att det blir möjligt att studera upp till ett år med en ersättning motsvarande 80 procent av inkomsten.
Och inte bara om du blir uppsagd. Anställda ska kunna få tjänstledigt för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden genom studier. Det gäller även personer som är visstidsanställda och sjukskrivna.
– Men fördelarna i huvudavtalet kommer bara medlemmarna till del om förbundet man tillhör skriver under. Nackdelarna finns i huvudsak i lag, och det gäller alla, säger Mattias af Malmborg.
Han tror att uppgörelsen i stora delar kommer att vara bra för arbetstagarna, trots att anställningsskyddet har luckrats upp.
– Man ska inte vara naiv, men man ska inte heller måla fan på väggen. Sedan får vi se hur Arbetsdomstolen väljer att tolka de nya reglerna, i lag och huvudavtal.