Nyheter brännskador

Arbetsmiljöinspektören: ”Stress gör säkert sitt till”

Många brännskador skulle kunna undvikas om man tog itu med de verkliga bovarna: stress, bristande rutiner och dåligt utformade lokaler. Det säger arbetsmiljöinspektör Pernilla Bergman.

Publicerad 6 december 2017
Arbetsmiljöinspektören: ”Stress gör säkert sitt till”
Statistik baserad på godkända arbetsolyckor i restaurang åren 2010–2016. Skador orsakade av hetta, eld, explosion, svets, el eller kyla. Foto: Colourbox
Pernilla Bergman.

– Vi vet att stress är ett vanligt problem i restaurangbranschen. Det gör säkert sitt till. Om man inte har tid att göra som man ska, kanske man gör misstag, säger Pernilla Bergman, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverkets region Öst.

Hon tror att det finns flera orsaker till att anställda bränner sig, som inte direkt handlar om stekhällar, ugnar eller fritöser. En är dålig logistik i köken.
– Det ökar naturligtvis på risken om man inte har tänkt till logistiskt hur arbetet ska planeras om man är flera stycken i köket och det kanske är trångt. Då kommer även det här med stressen in. Man kanske inte har tid att vänta, utan står där och jonglerar med heta frityroljor i stället.

Restaurangbranschens vanligaste olyckor 2010–2016

  1. Brännskada
  2. Fallolycka
  3. Skuren av kniv
  4. Skuren av övrigt, typ glas, plåt eller keramik

Källa: Afa Försäkring

En annan är att branschen inte alltid är så bra på introduktion av nyanställda.
– Det är en bransch med många unga. De behöver få ordentliga instruktioner och handledning kring hur man ska göra saker på säkra sätt, säger Pernilla Bergman.

Men det är också viktigt för mer rutinerad personal att ha väl inarbetade rutiner kring farliga arbetsmoment.
– Det är viktigt att man alltid gör på samma sätt. Då är det viktigt att det finns ett ledarskap som säger att: »I det här köket gör vi så här«. Annars finns det risk att olika anställda tycker att man ska göra på deras sätt.

Alla behöver veta var riskerna finns och hur man arbetar säkert med dem.

En brännskadeolycka per dag

  • Under åren 2010–2016 hade restaurangbranschen cirka 2900 godkända arbetsolyckor med koppling till brännskador. Det är i snitt en per dag.
  • 2100 kvinnor och 800 män fick skador på grund av hetta, eld, explosion, svets, el eller kyla.
  • Cirka 840 av olyckorna var allvarliga och för cirka 96 personer ledde olyckan till medicinsk invaliditet.

Statistiken bygger på arbetsolycksfall som fått ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada.
Källa: Afa Försäkring

Pernilla Bergman tycker att det bästa är om alla har kunskap kring arbetsmoment där det finns brännskaderisk.
– Man jobbar ju som ett team, och följer efter varandras moment. Alla behöver veta var riskerna finns och hur man arbetar säkert med dem. Alla behöver ha en helhetsbild.

Hon tror också att många arbetsplatser skulle behöva uppdatera sina första-hjälpen-lådor. Det finns gott om nya produkter som kan vara bra att ha i händelse av en brännskada, men många arbetsgivare nöjer sig med att lite slentrianmässigt köpa in plåster och möjligtvis ögonskölj.
– Några ställen jag har varit på har haft någon kylgel, men det är oftast bara standardsakerna. Jag tjatar alltid om riskbedömning: första hjälpen ska vara kopplat till de risker som finns i verksamheten. Har man risk för svåra brännskador, så ska man ju ha hjälp för sådana situationer.

Nyheter Kollektivavtal

Stjärnkrogar saknar kollektivavtal

Restaurang Frantzén fick i går sin tredje Michelinstjärna. Men restaurangen saknar kollektivavtal. – Det är skamligt, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 20 februari 2018 Kommentera
Stjärnkrogar saknar kollektivavtal
Restaurang Frantzén är den första svenska restaurangen som fått tre Michelinstjärnor. Men restaurangen saknar liksom flera andra stjärnkrogar kollektivavtal.

Sverige fick i går sin första trestjärniga restaurang. En historisk dag tycker många. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Det är något som upprör Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson.
–Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen, säger Per Persson. 

Stjärnrestauranger som saknar kollektivavtal

Tre stjärnor:
Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:
Vollmers, Malmö

En stjärna:
Sav, Malmö
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm

Totalt har nu Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Men Hotellrevyns genomgång visar att flera av stjärnrestaurangerna saknar kollektivavtal.
–Tankarna snurrar kring varför de här toppkrogarna inte vill teckna avtal. Det kan vara så att de inte vill betala avtalsenliga löner. Jag vet kockar som fått jobb på stjärnkrogar och velat ha avtalsenlig lön men fått höra att vinsten för dem är att de får jobba på en så fin restaurang,  säger Per Persson.

Stjärnrestauranger med kollektivavtal

Två stjärnor:
Daniel Berlin, Skåne-Tranås
Oaxen Krog, Stockholm
Fäviken Magasinet, Järpen

En stjärna: 
Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
Aloë, Stockholm
Agrikultur, Stockholm
Imouto, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Bloom in the Park, Malmö
Sture, Malmö
Bhoga, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Upper House, Göteborg
Hotell Borgholm, Öland
PM & Vänner, Växjö
Esperanto, Stockholm

Tidigare drev Björn Frantzén lyxkrogen Frantzén/Lindeberg som inte heller hade kollektivavtal. Jenny Bengtsson som då var ordförande för HRF:s sektion Stockholm-Gotland uppmärksammade detta på Twitter. Hon fick då svaret från Björn Frantzén att ”Nej, vi har inte råd.” Hotellrevyn har utan framgång sökt Björn Frantzén för en kommentar.

Nyheter arbetskraftsmigration

Han nekas papper för uppehållstillstånd

Sadat Chowdhury har arbetstillstånd och fast jobb på McDonald’s. Nu ska han söka permanent uppehållstillstånd, men arbetsgivaren vägrar fortfarande att lämna de uppgifter som Migrationsverket kräver.

Publicerad 20 februari 2018 Kommentera
Han nekas papper för uppehållstillstånd
Sadat Chowdhury. Foto: Elis Hoffman

I somras berättade Hotellrevyn om restaurangbiträdet Sadat Chowdhury från Bangladesh som jobbat på McDonald’s i Stockholm sedan 2010. De senaste fyra åren har han varit tillsvidareanställd. Trots det ville inte företaget Tornado AB, som driver restaurangen där han jobbar, ge honom det underlag som Migrationsverket kräver.
– Jag fick förlängt arbetstillstånd ändå, jag tror att det var för att facket hjälpte mig med ett brev. Nu ska jag söka permanent uppehållstillstånd. Jag har bett min arbetsgivare att de ska fylla i det som Migrationsverket vill ha, men de har sagt att de inte vill, säger Sadat Chowdhury.

Det som krävs är ett så kallat anställningserbjudande. Det behövs trots att han har anställningsbevis som styrker att han är tillsvidareanställd sedan flera år.
– Jag har samma jobb som jag haft hela tiden. Och jag har fått förlängt tidigare, så varför skulle de inte ge mig uppehållstillstånd nu, undrar Sadat.

För att få hjälp har han vänt sig till Hotell- och restaurangfackets Stockholmsavdelning igen. Ombudsmannen Cecilia Creutz förklarar att det är svårt för HRF att hjälpa till i migrationsärendena. De avgör från fall till fall om det finns något de kan göra utöver rådgivning.

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd.Cecilia Creutz, HRF-ombudsman

– Det här fallet är tragiskt, tycker jag. Han har en fast anställning, men ändå vill inte arbetsgivaren ge honom anställningserbjudandet han behöver. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd, så att de kan bli av med honom, säger hon.

Joakim Nordin är Sadats chef och store manager på restaurangen. Det är han som sagt att de inte tänker hjälpa honom med uppgifterna till Migrationsverket. Men han vill inte förklara varför. När Hotellrevyn söker honom för en intervju svarar han via mejl: ”Jag vill inte bli intervjuad i frågan. Hoppas du har en bra dag!”

För Sadat börjar tiden rinna ut. Senast den 15 mars måste han ha gjort sin ansökan om permanent uppehållstillstånd. Även den här gången fäster han sitt hopp till att det ska räcka med bevis på anställningen och ett brev från HRF som förklarar situationen.
– Om jag inte får uppehållstillstånd så vet jag inte vad jag ska göra. Jag måste väl åka tillbaka till Bangladesh, men jag har varit i Sverige så länge. Jag har barn som går på dagis, och det skulle vara väldigt svårt att återvända. Det här är så frustrerande.

Ur temat Kongress 2018
Nyheter kongress 2018

Nya kandidater till HRF:s ledning

Nu har alla Hotell- och restaurangfackets lokalavdelningar nominerat sina kandidater till ny ledning för förbundet. Den nya ledningen utses på HRF:s kommande kongress.

Publicerad 19 februari 2018 Kommentera
Nya kandidater till HRF:s ledning
HRF:s kongress i Visby 2014, då nuvarande ledningen valdes. Foto: Stig Hammarstedt

När HRF har kongress den 1 – 4 juni i år ska det väljas en ny ledning. Pelle Brandt, ombudsman i avdelning Karlstad, sitter i valberedningen.
– Vi har fått in nomineringar från samtliga åtta avdelningar, som vi nu ska gå igenom. De kandidater vi sedan tänker föreslå ska vi intervjua, antingen träffa dem eller ta det över video.

Förbundsstyrelsen består av elva personer. Det är åtta ledamöter som är yrkesverksamma inom branschen samt tre personer som utgör arbetsutskottet, AU. AU består av förbundsordförande, vice ordförande och avtalssekreterare.

Vissa avdelningar har nominerat flera personer, andra bara en suppleant. Det är ett stort ansvar att ta plats i förbundsstyrelsen, säger Pelle Brandt.
– Det är inte som att vara förtroendevald på sin arbetsplats. Här handlar det om att ha ansvar för alla anställda inom HRF. Förbundet har också ett antal miljoner på banken och det är förbundsstyrelsen som är ytterst ansvarig för dem.

Mer om nomineringarna

Valberedningen ska ta fram åtta ordinarie och åtta suppleanter till förbundsstyrelsen, tre till arbetsutskottet, samt två revisorer och två revisorssuppleanter. Det har kommit in totalt 24 nomineringar, varav två är till revisorsplatserna och inga till revisorssuppleantplatserna.

 

När det gäller arbetsutskottet ska valberedningen sätta samman ett förslag som de tror blir ett bra, välfungerande lag.
– Det blir förödande om ledningen drar åt olika håll, säger Pelle Brandt.

Valberedningen tänker på ett annat sätt när det gäller förbundsstyrelsen.
– Viss ska det finnas en samstämmighet även där, men de leder ju inte den dagliga driften. Förbundsstyrelsen ska vara lite i opposition till arbetsutskottet, så det är bra om det finns många olika åsikter, säger Pelle Brandt.

Alla som sitter i arbetsutskottet i dag har ställt upp för omval.

Den 28 mars blir valberedningens förslag offentligt.

Fråga om jobbet.
131
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.