Mer stress, mindre inflytande och mer uttröttande arbetsuppgifter. Sedan början av 90-talet har arbetarkvinnornas arbetsmiljö blivit allt sämre, visar en ny rapport från LO.
På vissa sätt har arbetsmiljön på svenska arbetsplatser blivit bättre sedan början av 90-talet. Det är till exempel vanligare med systematiskt arbetsmiljöarbete, och arbetssjukdomar som leder till sjukfrånvaro har minskat.
Men en ny rapport från LO visar också på tydliga försämringar, framför allt för arbetarkvinnor. Stressen har ökat, möjligheten till inflytande över arbetet har minskat och allt fler kommer hem uttröttade efter jobbet.
Att ha tillgång till företagshälsovård har också blivit allt ovanligare. Bland arbetarkvinnor minskade andelen som har det från 74 procent till 43 procent mellan 1995 och 2015.
Berit Müllerström, andre vice ordförande på LO, kommenterar resultatet i ett pressmeddelande:
– Det arbetsgivarna ägnar sig åt är inget annat än arbetsmiljödumpning. Vi brukar prata om lönedumpning men det är minst lika allvarligt när arbetsgivare inte ser till att våra medlemmar får en bra arbetsmiljö.
Rapporten ”Bättre och bättre dag för dag? Arbetsmiljön i Sverige under ett kvarts sekel” bygger på tidigare sammanställningar och undersökningar.