Migrationsverket stänger nu en stor del av landets asylboenden. Många av dem är branscharbetsplatser som sadlat om. Nu varslas anställda runt om i landet om uppsägning.
– Vi avvecklar boenden för att inte stå med tomma boendeplatser och samtidigt tvingas betala för dem. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har. Efter förra hösten har antalet asylsökande sjunkit drastiskt och därmed även behovet av boenden, säger Kenneth Karlsson, expert på boendefrågor på Migrationsverket.
I början av oktober meddelade Migrationsverket att man avvecklar 7 000 boendeplatser på sammanlagt 80 boenden runt om i landet. Den 17 januari ska alla vara avvecklade. Dessutom planeras fler avvecklingar nästa år. Om Migrationsverkets prognos över antalet asylsökande 2017 stämmer, kommer ytterligare 34 000 boendeplatser behöva tas bort.
Beskedet har fått många asylarbetsgivare att kontakta Hotell- och restaurangfacket för att varsla personal. Det vittnar ombudsmän på flera olika håll i landet om.
– Vi har fått in ett par, tre ställen än så länge men jag räknar med att det blir fler. Det har varit varsel på grund av arbetsbrist eftersom man inte kan ha kvar asylboendet, säger Lena Bengtsson Olsson, kassör i HRF:s avdelning Sydost.
Även till avdelning Mitt hör arbetsgivare nu av sig.
– Det har kommit förhandlingsframställan från tre ställen där man ska lägga ner verksamheten än så länge. Sedan har jag hört om fler ställen som stänger, men de har inte hört av sig än, säger Micke Mossberg, kassör i avdelningen.
Många av arbetsplatserna på Migrationsverkets lista ligger i Värmland och Skaraborg. Pelle Brandt är ombudsman på HRF:s avdelning Karlstad.
– Jag har fått samtal från flera verksamheter där man vill säga upp personalen. Det ramlar in ställe efter ställe, det bara rasar iväg. Jag kommer precis från en sådan förhandling, säger han.
Pelle Brandt tror att det kommer att bli svårt för många asylboenden som tidigare var hotell- och restaurangföretag att gå tillbaka till ordinarie verksamhet.
– Att stänga en anläggning gör man på en dag, det är inga problem. Men att öppna kostar mer. De kunder man hade tidigare har valt att gå nån annanstans och man måste kunna locka tillbaka dem.
I många fall krävs omfattande renoveringar för att kunna öppna igen, säger Pelle Brandt.
– Slitaget på de här verksamheterna har varit stort. Det är inte de asylsökandes fel, utan det handlar om att folk har bott här dygnet runt. Det är stor skillnad från konferensgäster. Det kommer att krävas stora investeringar, som jag inte tror att alla kan göra.
I förra veckan meddelade Bert Karlssons asylboendeföretag Jokarjo att man varslar 500 anställda och varnade samtidigt för att fler kommer att beröras.