Nyheter MENTOR

Andreas stöttar Jeanette i den fackliga vardagen

Jeanette Kvist är ett rutinerat skyddsombud. Men i den nya rollen som klubbordförande har hon stor nytta av sin fackliga mentor, ombudsmannen Andreas Johansson.

Publicerad 7 juni 2023
Andreas stöttar Jeanette i den fackliga vardagen
Ombudsmannen Andreas Johansson är Jeanette Kvists fackliga mentor. Men utbytet är ömsesidigt, säger han. Foto: Daniel Nilsson

Den som är fackligt förtroendevald för Hotell- och restaurangfacket kan få en ombudsman som mentor. Jeanette Kvist, klubbordförande på Scandic Star i Lund, har tät kontakt med sin mentor Andreas Johansson.
– Har jag något problem kontaktar jag Andreas. Är det något jag inte kan skriver jag och får svar. Det är också han som håller i utbildningarna jag gått, så det känns extra tryggt.

Sedan Jeanette började på hotellet 1991 har hon hunnit vara på frukosten, konferensen och i köket. I dag arbetar hon med lokalstäd. Hon har varit skyddsombud i åtta år och ledamot i en tidigare klubbstyrelse. Uppdraget som klubbordförande är färskare.
– Jag blev väldigt stolt när medlemmarna valde mig och sa att de tyckte att jag var duktig. Samtidigt kände jag att hur ska jag klara det här? Det är en stor roll.

Jeanette Kvist. Foto: Daniel Nilsson

Andreas och Jeanette hade kontakt även när hon var skyddsombud, men nu när hon är ordförande blir det andra frågor som hon hör av sig om.
– Det är lite svårare att komma in i det här arbetet, lite tuffare med mer lagar och stadgar som man måste kunna. Men Andreas har stöttat mig till hundra procent.

Kontakten med cheferna är också god, tycker Jeanette.
– Vi har en jättebra arbetsplats, med bra chefer. Vi har löst både schemafrågor och arbetsmiljöfrågor under den här tiden.

Jeanette fortsätter även att vara skyddsombud.
– Det går jag inte ifrån för jag älskar den rollen och brinner för arbetsmiljö.

Som mentor har Andreas kontakt både med dem som likt Jeanette fått nya roller i det fackliga arbetet och med dem som är helt nya.
– Är de nya gäller det att snabbt skaffa en kontakt och sätta sig ner och göra en lägesinventering. Hur ser det ut på arbetsplatsen, vilka frågor är mest angelägna och vad vill man uppnå?

Det är något vi gör tillsammans, jag och den förtroendevalda.

Andreas Johansson

Vad brukar det handla om?
– Planering och schemafrågor brukar komma upp. Sedan arbetsmiljöfrågor som stress och att det är oklart vem som ska göra vad.  Man vill få till ordning och reda.

Andreas kan berätta om regler som finns i lagar och kollektivavtal. Han kan också hjälpa till att göra en struktur för arbetet, vilka frågor som ska tas i vilken ordning, till exempel.
– Det är något som vi gör tillsammans, jag och den förtroendevalda.

Andreas Johansson. Foto: Daniel Nilsson

Alla förtroendevalda inom HRF ska kunna få en mentor, men Andreas tror kanske inte att alla tänker på sin mentor som just det.
– Man har ju kontakten och vardagliga samtal, får stöd i vilka utbildningar man ska välja och när. Sedan är det nog mer vi som jobbar på HRF som säger mentor.

De som är förtroendevalda ska aldrig känna att de är ensamma, berättar Andreas.
– Jag pratar med mina förtroendevalda i stort sett varje vecka. För medlemmarna betyder de att de har någon i sin vardag som snabbt kommer i kontakt med oss.

Kontakten med förtroendevalda som Jeanette är också avgörande för Andreas som ombudsman.
– Kontakten är jätteviktig. Den är vårt sätt att vara aktuella. Vi som ombudsmän har ju våra roller, men vi kan inte vara på alla arbetsplatser och känner inte till alla delikata frågor. Att jobba med förtroendevalda är den roligaste delen av jobbet – att få växa tillsammans.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här