Nyheter organisering

Allt fler HRF:are blir fackligt aktiva

Efter många år utan HRF-klubb tog Ayham, Andrew, Karin och Yaimara på Scandic Victoria Tower tag i saken. Och de är i gott sällskap. Under 2023 ökade antalet förtroendevalda i HRF med 26 procent.

Publicerad 9 januari 2024
Allt fler HRF:are blir fackligt aktiva
Yaimara Laguardia Lopez, Ayham Stas, Karin Österlund och Andrew Routh bildade klubb i oktober. Foto: Marc Femenia

Den nya klubben på Scandic Victoria Tower i västra Stockholm är bara några månader gammal. Det var i slutet av oktober som Ayham Stas, Andrew Routh, Karin Österlund, Yaimara Laguardia Lopez och de andra medlemmarna på hotellet gjorde slag i saken.

– Vi hade en klubb för längesedan. Vi ville gärna bilda en ny klubb, men så kom corona och många slutade, berättar klubbordförande Ayham Stas.

Klubben handlar inte enbart om att lösa eventuella problem på arbetsplatsen, säger Ayham.

– Klubben är också för att vi anställda ska ha mer gemenskap, att vi ska träffas och prata mer. Det är lite socialt också.

Totalen ser bättre ut än vad den gjorde före pandemin.

Pim van Dorpel
Pim van Dorpel.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Gänget på Scandic Victoria Tower är inte ensamma. Under 2023 ökade de fackligt förtroendevalda i Hotell- och restaurangfacket med 26 procent, berättar vice ordförande Pim van Dorpel.

– Och totalen ser bättre ut än vad den gjorde före pandemin. Det är väldigt positivt.

Anledningarna är flera, tror han. Det handlar dels om att tappet i samband med pandemin skapade ett stort fokus på att återfå organisation på arbetsplatserna. En annan är ett förändrat utbildningspaket för de nya förtroendevalda, vilket gör att de får relevant kunskap på kortare tid, säger Pim van Dorpel.

– Nu får de alla beståndsdelar för att klara sitt uppdrag snabbare, vi har skalat bort alla andra delar.

En sista förklaring, som han ser, är det nya systemet där förtroendevalda får en utsedd mentor bland ombudsmännen.

– Det är en riktigt bra grej för att de nyvalda förtroendevalda ska känna sig stöttade i sitt nya uppdrag. Det kan vara en tuff uppgift att vara förtroendevald, och de gör ett fantastiskt jobb därute.

Det är många som fått insikten om att vi behöver facklig närvaro på arbetsplatsen.

Mathias Westbrand Emilsson
Mathias Westbrand Emilsson
Mathias Westbrand Emilsson.
Foto: Marc Femenia

Just mentorn var en avgörande faktor för att det skulle bli en fackklubb på Scandic Victoria Tower, säger klubbordförande Ayham Stas.

– Vi har fått hjälp av vår mentor Mathias att bilda klubben. Han har hjälpt oss med hur vi skulle göra, och så fick vi hjälp att informera hotellet om att det finns en fackklubb nu. Han ska vara med på vårt första möte i början av året och hjälpa oss. Han kämpar för oss.

Mentorn i fråga är Mathias Westbrand Emilsson, ombudsman på HRF Stockholm-Gotland. Han är mentor för avdelningens alla förtroendevalda inom Scandic-kedjan.

– Jag försöker arbeta intensivt och effektivt i det tidiga skedet, anmäla dem till utbildningar tidigt, vara med och stötta upp i början och sedan följa upp och kolla upp hur det går. Men de är väldigt duktiga!

Även han har bilden att intresset för att engagera sig fackligt har ökat.

– Just nu går det väldigt bra på den fronten. Det är många som fått insikten om att vi behöver facklig närvaro på arbetsplatsen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här