Konkurserna bland hotell och restauranger blev allt fler under januari. Samtidigt visar statistik att antalet branschföretag som riskerar konkurs ökar.
Under årets första månad gick 38 hotell och restauranger i konkurs. Det är en ökning med 12 procent jämfört med samma månad förra året. Det är också en fortsättning på en långvarig trend av stigande konkurssiffror.
– Trenden med fler bolag i konkurs som vi har sett de senaste två åren fortsätter in i årets första månad, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsbolaget UC som ligger bakom statistiken.
En annan trend är att andelen hotell- och restaurangföretag som bedöms vara i riskzonen för att hamna på obestånd ökar.
– Under många år har det antalet legat ganska stadigt, men i mitten av 2017 hände något. Då började antalet hotell- och restaurangbolag i den sämsta riskklassen att öka. Det är fler bolag som mår dåligt, säger Richard Damberg.
I nuläget är det runt 1 300 branschföretag som tillhör den högsta riskklassen enligt UC:s beräkningar. Richard Damberg säger att inom ett år kommer ungefär 25 procent av dem ha hamnat på obestånd.
– Det vet vi erfarenhetsmässigt, att i den här gruppen brukar 75 procent ha överlevt efter tolv månader.
Även antalet företag med oseriöst uppsåt har ökat, berättar Richard Damberg.
– Det är något vi har sett under de senaste två åren, och som Ekobrottsmyndigheten slår fast i sina rapporter. Den typen av företag finns i alla branscher.