Den 6–9 juni är det EU-val. Då går miljontals européer till valurnorna för att bestämma hur EU:s framtid ska se ut. Men vad gör EU egentligen och varför är det viktigt att gå och rösta? Hotellrevyn reder ut.
Vad bestämmer EU och hur påverkar det oss?
Vi tog hjälp av Ulrika Mörth, EU-expert och professor i statsvetenskap på Stockholms universitet, för att svara på några vanliga frågor om EU.
1 Vad bestämmer EU?
Mycket! Undersökningar visar att 60–80 procent av de frågor som Sveriges riksdag, regioner och kommuner behandlar har med EU att göra.
Det är alltifrån konsumentfrågor och handel till gemensamma klimatmål. EU har också väldigt mycket att säga till om när det gäller fackliga frågor som arbetsmiljö.
2 Vem bestämmer i EU?
EU:s maktfördelning påminner lite om den amerikanska eftersom det finns flera olika maktcentrum:
- EU-kommissionen lägger fram lagförslag. Varje medlemsstat har en kommissionär.
- Europaparlamentet (ledamöter som vi medborgare har röstat fram) och Ministerrådet (våra ministrar) fattar beslut. Det är alltså vi medborgare som genom riksdagsval och EU-val bestämmer vilka som ska fatta beslut i EU.
- En oberoende EU-domstol kontrollerar att EU:s lagar efterföljs.
3 Var ligger EU?
Bryssel är den huvudsakliga orten för kommissionen och ministerrådet. Men Europaparlamentet sammanträder halvårsvis i Bryssel och halvårsvis i franska Strasbourg.
Det är en kompromiss som lever kvar sedan EU grundades och Frankrike ville ha Strasbourg som säte. En ganska omständlig kompromiss kan man tycka.
För att ytterligare krångla till det ligger EU-domstolen i Luxemburg.
4 Vad är Europaparlamentet?
Det är EU:s enda direktvalda institution och består av 705 ledamöter som röstas fram av och företräder oss som bor i EU. Hur många ledamöter ett land har beror på hur stor befolkningen är.
Vi i Sverige röstar bara fram våra svenska parlamentariker och kan alltså inte påverka de andra ländernas ledamöter.
5 Vad innebär ”fri rörlighet”?
Att alla vi som bor i ett EU-land får röra sig fritt på den ”inre marknaden”. Vi får alltså plugga, bo och arbeta var vi vill inom EU utan en massa byråkratiskt krångel.
Den som flyttar till ett annat EU-land har samma rätt till sociala förmåner, skola och sjukvård som landets egna medborgare, så länge man är skriven där.
Även varor och tjänster får handlas fritt på den inre marknaden, utan tullar.
6 Vilket land tjänar mest på EU?
Det beror på vad man menar med att tjäna mest.
Ett sätt att se på det är att de som får mest bidrag från EU:s olika struktur- och regionfonder är de som tjänar mest. Det är framför allt länder med mycket jordbruk.
Men stora länder med många medborgare har också mycket att tjäna på att vara med i EU eftersom de kan påverka agendan och inriktningen på EU:s politik.
Sverige betalar mer än vi får tillbaka i pengar, men tjänar ändå på att vara med i EU, till exempel för att vi kan köpa och sälja varor och tjänster fritt på den inre marknaden.
7 Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?
För att Europaparlamentet stiftar lagar i EU och bestämmer över EU:s budget.
Det politiska block som får flest ledamöter i parlamentet har större chans att påverka allt ifrån arbetsrätt till klimatfrågor.
Det betyder att alla vi som röstar är med och påverkar EU:s politiska utveckling. Läs mer här.
8 Vad röstar man på?
Du kan rösta på ett parti, men i EU-valet har det större betydelse vilka personer som kommer in än i till exempel riksdagsvalet.
Europaparlamentariker kan nämligen få i uppdrag att driva olika frågor. Därför är det viktigt att våra parlamentariker sticker ut och är drivande.