Nyheter

A-kassor får kritik

Flera a-kassor får kritik för att de lägger pengar på hög i stället för att sänka a-kasseavgifter. Hotell- och restauranganställdas a-kassa anses dock ha lagom mycket eget kapital.

Publicerad 9 maj 2016
Karin Pettersson 2013
Karin Pettersson, chef för HRAK.

Många arbetslöshetskassor har för stort eget kapital, skriver Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF i en ny rapport. Egentligen behöver inte a-kassorna ha mer kapital än vad som motsvarar ett års kostnader, menar IAF. Större kapital är ett tecken på att medlemsavgiften är för hög och borde sänkas.

Flera kassor anger att de har ett högt eget kapital för att kunna hantera en eventuell avveckling av verksamheten. Det tycker IAF är onödigt, eftersom de a-kassor som hittills har upphört har gjort det genom att gå ihop med en annan a-kassa.

Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, har kapital motsvarande åtta månaders kostnader, medianvärdet för de undersökta a-kassorna. Karin Pettersson, chef för HRAK, säger att kassans styrelse har beslutat att kapitalet ska ligga på just åtta månader.
– Även om vi inte är en så stor a-kassa har vi en stor verksamhet. Vi har bland den högsta arbetslösheten och behöver vara beredda på konjunktursvängningar.

Fakta: Mer om undersökningen

  • De sex a-kassor som har för stort eget kapital är Byggnads, Fastighets, Svensk Handels, Elektrikernas, Hamnarbetarnas och Skogs- och lantbruks.
  • Minst kapital har a-kassorna Akademikernas, GS, Lärarnas och Unionens.
  • Av totalt 28 a-kassor hade19 beslut om hur stort det egna kapitalet ska vara. IAF anser att det är rimligt att det finns ett formellt beslut.
  • Rapporten ”Arbetslöshetskassornas eget kapital, 2016:12”, är en uppföljning av motsvarande rapport från 2015. Den går att ladda ner på IAF:s  hemsida.

Karin Pettersson anser även att det bör finnas en ekonomisk beredskap för nya spelregler.
– Vi lever i en osäkerhet där det kan komma nya direktiv från regering och riksdag. Det skulle kunna komma beslut om att verksamheten ska drivas i annan regi. Då måste vi kunna avveckla på ett tryggt sätt för medlemmarna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här