Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassan växer, facket krymper

Hotell- och restauranganställdas a-kassa fortsätter att få fler medlemmar. Samtidigt krymper medlemsantalet i HRF. Nästan var fjärde väljer nu enbart a-kassan.

Publicerad 3 mars 2006

Den sista december 2005 var medlemmar 2004, 2005 73 907 personer med i a-kassan, 1 175 fler än ett år tidigare. Under samma tid blev HRF-medlemmarna 680 färre. Vid årsskiftet hade förbundet 57 768 betalande medlemmar. Det visar förbundets medlemsstatistik som blev klar i februari.

De senaste årens trend, där allt fler väljer enbart medlemskap i a-kassan, fortsätter.En utveckling som många fackförbund fått känna av.

För HRF:s del har dock ökningen av den andel som enbart väljer a-kassa varit ovanligt stor.
På sju år har den fördubblats, från 11 procent till 23. Det är den näst högsta andelen inom LO-området. Endast Musikerförbundet, med 25 procent, ligger högre.

Att nästan var fjärde väljer bort facket oroar naturligtvis HRF:s ordförande Ella Niia.
– Vi har inte varit tillräckligt synliga på arbetsplatserna. Det är viktigt att vara ute mer och förklara vad ett fackligt medlemskap kan ge, säger hon.
– Våra medlemsundersökningar visar att mycket få gått med i HRF efter kontakt med en facklig företrädare, utan de har själva tagit initiativet. En mer aktiv kontaktverksamhet skulle därför säkert ge fler medlemmar.

En annan förklaring är, enligt Ella Niia, att många har tidsbegränsade anställningar och är osäkra på om de blir kvar i branschen. Då kan det kännas mindre viktigt att gå med i facket. A-kassan däremot är alla medvetna om att man inte kan strunta i.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här