Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassan satsar på ökad service

A-kassorna har i flera år lagt undan pengar att ha i beredskappå grund avarbetslöshetsavgiften. Nu skrotar regeringen avgiften och pengarna kan gå till annat. HRAK planerar att satsa på specialiserad personal samt ökad service till medlemmarna.

Publicerad 11 december 2013
inlinebild
Malin Ackholt, styrelseordförande i HRAK. Foto: Jann Lipka/HRF

Från årsskiftet blir a-kassan billigare för medlemmarna eftersom a-kassorna inte längre behöver betala in arbetslöshetsavgift till staten. Då skrotar regeringen avgiftssystemet, som har varit i bruk sedan 2007. Under de åren har a-kassorna lagt undan pengar för att ha som säkerhetsmarginal om arbetslösheten skulle gå upp. A-kassan var nämligen tvungen att betala in mer pengar till staten när antalet arbetslösa medlemmar ökade.

Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, har varit aktiva och justerat medlemavgiften genom åren. När arbetslösheten gått upp har avgiften höjts och när arbetslösheten gått ner har medlemmarna betalat in en lägre avgift.
Det har lett till att HRAK:s kassakista inte har fyllts på lika mycket som en del andra a-kassors.
Arbetslöshetsavgiften gav ett tillskott i kassans egna kapital på omkring 13 miljoner kronor förra året och ungefär 3 miljoner i år. Pengar som nu kan användas på annat sätt.

– Vi ska inte ha mer pengar än vi behöver. Det vi i styrelsen har sagt är att vi nästa år ska satsa på personal men också på specialisering, tjänster och arbetsformer så att a-kassan kan svara upp mot de förväntningar som medlemmarna har, säger Malin Ackholt, styrelseordförande i HRAK.
Arbetsförmedlingens nya regler för arbetssökande har gett a-kassan mycket extra arbete. A-kassan fick extra pengar när reglerna infördes, men det är osäkert om det blir något liknande bidrag 2014.
– Vi kommer, trots att vi inte har fått något löfte om mer pengar för att hantera underrättelserna, att lägga mer personella resurser på detta.

HRAK har ansökt hos IAF om en medlemsavgift på 140 kronor för 2014. Något över dagens ”grundavgift” på 135 kronor, som varit oförändrad sedan 2008.
– Vi har som alla andra haft kostnadsökningar under de sex åren, och jag tycker att det är bra att vi kan hålla ökningen nere till fem kronor. Vi ska gå runt på de medel vi får in genom medlemsavgiften, säger Malin Ackholt.

A-kassornas kapital

Förra året hade landets alla a-kassor sammanlagt 2,8 miljarder i eget kapital, enligt inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
Varje kassa får avgöra vad som ska hända med pengarna, nu när säkerhetsmarginalen inte längre behövs.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här