Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassan får kritik för säkerhetsbrister i medlemsregistret

Hotell- och restauranganställdas a-kassa har dålig säkerhet i sitt medlemsregister och behandlar medlemmar olika beroende på om de är med i facket eller inte. Det visar en granskning av landets a-kassor.

Publicerad 8 augusti 2006

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har kontrollerat hur landets 36 a-kassor sköter sin verksamhet. Brister upptäcktes hos många a-kassor.

Hotell- och restaurangs a-kassa klarar sig bra i granskningen, men får viss kritik. Bland annat anmärker IAF på att a-kassan saknar avtal som reglerar förhållandet med fackförbundet och att det finns säkerhetsbrister i medlemsregistret. Dessutom tycker IAF att a-kassan behandlar sina medlemmar olika beroende på om de är med i facket eller inte.

Jan-Erik Aho, föreståndare för HRF:s a-kassa, välkomnar undersökningen och har viss förståelse för kritiken.
– Det är en del saker som har levt kvar utan att man har funderat vidare på dem. Nu får vi tillfälle att se över vår verksamhet.
En del av problemen har redan rättats till sedan rapporten kom och ett byte av datasystemet där medlemsregistret finns är planerat sedan länge.
– Vi ska byta system under hösten. Förhoppningsvis blir säkerheten bättre då, säger Jan-Erik Aho.

En del avtal som reglerar förhållandet mellan HRF och a-kassan finns redan. Jan-Erik Aho säger att det ska skrivas fler avtal så fort som möjligt.
– Det är klart att det är viktigt att det finns nedskrivet vem som gör vad. Men att det har fattats en del avtal förut innebär inte att det har blivit fel.

Kritiken om att medlemmarna skulle behandlas olika beroende på om de även är med i facket tycker Jan-Erik Aho dock är överdriven.
– Det handlar om att a-kassan har beslutat att skicka ut ett enda krav till våra medlemmar om de inte betalat medlemsavgiften. Facket har bestämt att de ska skicka ut två krav till sina medlemmar. Det är helt enkelt två olika policys, säger Jan-Erik Aho.

A-kassan arbetar med att rätta till bristerna under hösten.
– Vi ska samarbeta både med IAF och andra a-kassor för att ordna upp problemen, säger Jan-Erik Aho.

Facket och a-kassan
? A-kassorna har till uppgift att sköta arbetslöshetsförsäkringen och betala ut arbetslöshetsersättning. De är organiserade utifrån yrkesområden och samarbetar med olika fackförbund. ? ?
? Eftersom a-kassorna beslutar om och betalar ut statsbidrag räknas deras verksamhet som myndighetsutövning. Därför måste a-kassorna alltid vara självständiga gentemot det fackförbund de samarbetar med.
? Den som blir medlem i HRF blir automatiskt medlem i Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Då ingår a-kasseavgiften i medlemsavgiften. Det är också möjligt att endast vara medlem i a-kassan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter SJUKDOM

Färre ska utförsäkras

Häromdagen presenterade regeringen en förändring av sjukförsäkringen som ska minska andelen avslag. Bra, men mer behövs, menar Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd.  

Publicerad 27 november 2020 Kommentera
Färre ska utförsäkras
En ny formulering i lagen ska göra att färre blir utförsäkrade vid dag 180. Foto: Colourbox

Den som varit sjuk i 180 dagar ska prövas mot normalt förekommande arbete. Det innebär att man tittar på om du skulle klara något arbete, även om du inte kan göra det du gjorde när du blev sjuk.

Enligt dagens regler ska den prövningen ske såvida det inte finns särskilda skäl att låta sjukpenningen fortsätta.

I veckan meddelade regeringen och samarbetspartierna att man vill ändra begreppet ”särskilda skäl” till ”övervägande skäl”.

Robert Sjunnebo. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är en betydande justering. Samtidigt kvarstår alla andra problem med sjukförsäkringen. Till exempel Försäkringskassans krav på sjukintyg och dess innehåll. I princip har vi ett system där utbildade personers – läkares – bedömningar överprövas av personer som saknar medicinsk utbildning, säger Robert Sjunnebo, jurist och enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Den föreslagna förändringen vilar på utredningen av sjukförsäkringen som presenterades tidigare i år. Enligt Robert Sjunnebo är det viktigt att resonemanget som fördes i utredningen också lyfts i det kommande lagförslaget.

– Till exempel föreslår utredningen att det typiskt sett ska räcka med en läkares bedömning att man kan återgå till sitt ordinarie jobb före dag 365 för att slippa omprövning vid dag 180. Man ska heller inte exkludera vissa diagnoser som i dag, till exempel psykiska.

Kostnaden för reformen beräknas till 300 miljoner kronor per år. Statens kostnader för sjukpenning 2019 låg på drygt 36 miljarder kronor, enligt Försäkringskassans årsredovisning. Att de nya reglerna skulle leda till några dramatiska effekter motsägs av kostnaden.

– Det är en given slutsats, det är inte jättemånga som kommer att påverkas. Reformen står inte i paritet till de stora ord som användes när den presenterades. Sjukförsäkringen har väldigt stora problem, det här begränsar en liten del av dem, säger Robert Sjunnebo.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här