Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassan får kritik för säkerhetsbrister i medlemsregistret

Hotell- och restauranganställdas a-kassa har dålig säkerhet i sitt medlemsregister och behandlar medlemmar olika beroende på om de är med i facket eller inte. Det visar en granskning av landets a-kassor.

Publicerad 8 augusti 2006

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har kontrollerat hur landets 36 a-kassor sköter sin verksamhet. Brister upptäcktes hos många a-kassor.

Hotell- och restaurangs a-kassa klarar sig bra i granskningen, men får viss kritik. Bland annat anmärker IAF på att a-kassan saknar avtal som reglerar förhållandet med fackförbundet och att det finns säkerhetsbrister i medlemsregistret. Dessutom tycker IAF att a-kassan behandlar sina medlemmar olika beroende på om de är med i facket eller inte.

Jan-Erik Aho, föreståndare för HRF:s a-kassa, välkomnar undersökningen och har viss förståelse för kritiken.
– Det är en del saker som har levt kvar utan att man har funderat vidare på dem. Nu får vi tillfälle att se över vår verksamhet.
En del av problemen har redan rättats till sedan rapporten kom och ett byte av datasystemet där medlemsregistret finns är planerat sedan länge.
– Vi ska byta system under hösten. Förhoppningsvis blir säkerheten bättre då, säger Jan-Erik Aho.

En del avtal som reglerar förhållandet mellan HRF och a-kassan finns redan. Jan-Erik Aho säger att det ska skrivas fler avtal så fort som möjligt.
– Det är klart att det är viktigt att det finns nedskrivet vem som gör vad. Men att det har fattats en del avtal förut innebär inte att det har blivit fel.

Kritiken om att medlemmarna skulle behandlas olika beroende på om de även är med i facket tycker Jan-Erik Aho dock är överdriven.
– Det handlar om att a-kassan har beslutat att skicka ut ett enda krav till våra medlemmar om de inte betalat medlemsavgiften. Facket har bestämt att de ska skicka ut två krav till sina medlemmar. Det är helt enkelt två olika policys, säger Jan-Erik Aho.

A-kassan arbetar med att rätta till bristerna under hösten.
– Vi ska samarbeta både med IAF och andra a-kassor för att ordna upp problemen, säger Jan-Erik Aho.

Facket och a-kassan
? A-kassorna har till uppgift att sköta arbetslöshetsförsäkringen och betala ut arbetslöshetsersättning. De är organiserade utifrån yrkesområden och samarbetar med olika fackförbund. ? ?
? Eftersom a-kassorna beslutar om och betalar ut statsbidrag räknas deras verksamhet som myndighetsutövning. Därför måste a-kassorna alltid vara självständiga gentemot det fackförbund de samarbetar med.
? Den som blir medlem i HRF blir automatiskt medlem i Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Då ingår a-kasseavgiften i medlemsavgiften. Det är också möjligt att endast vara medlem i a-kassan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här