Efter en närmast explosionsartad ökning i början av pandemin har antalet uppsagda i hotell- och restaurangbranschen nu minskat. Av de uppsagda som fick hjälp av TSL har nästan 90 procent hittat ett nytt jobb.
Våren 2020, när coronapandemin tog fart, fick TSL ta emot 5 300 uppsagda från hotell- och restaurangbranschen. Sedan dess har antalet minskat med 88 procent.
– De som kom till oss var framför allt kockar, bar- och restaurangpersonal och lokalvårdare, men också receptionspersonal och fastighetsskötare. Det som är så positivt är att det har gått väldigt bra, 89 procent har fått nytt jobb, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL.
Utifrån statistiken går det inte att se hur många som lämnade branschen, men alla som lämnar TSL får fylla i en enkät. I den har en tredjedel av dem som tillhörde hotell och restaurang uppgett att de bytt yrke. Det är något lägre än för alla branscher, där snittet ligger på 40 procent.
– Många av dem som bytte bransch gick över till lager och transport. Det vi kan se är att problemet är det omvända nu, att det är brist på framför allt kockar, säger Caroline Söder.
Runt 11 procent av de hotell- och restauranganställda som blev av med jobbet under förra året gick vidare till en utbildning längre än 20 veckor.
Om TSL
- sägs upp på grund av arbetsbrist
- är tillsvidareanställd
- varit anställd i minst 12 månader sammanhängande innan sista anställningsdag vid ett eller flera företag som har omställningsförsäkring
- har haft en anställning med arbetstid på minst 16 timmar i veckan i genomsnitt