Nyheter Arbetsmarknad

9 av 10 uppsagda får nytt jobb

Efter en närmast explosionsartad ökning i början av pandemin har antalet uppsagda i hotell- och restaurangbranschen nu minskat. Av de uppsagda som fick hjälp av TSL har nästan 90 procent hittat ett nytt jobb.

Publicerad 13 oktober 2021
9 av 10 uppsagda får nytt jobb
Det har gått bra för dem inom branschen som fått stöd av TSL när de blev uppsagda under pandemin. Nio av tio har fått nytt jobb. Foto: Colourbox
Caroline Söder TSL
Caroline Söder. Foto: Eva Lindblad/TSL

Våren 2020, när coronapandemin tog fart, fick TSL ta emot 5 300 uppsagda från hotell- och restaurangbranschen. Sedan dess har antalet minskat med 88 procent.
– De som kom till oss var framför allt kockar, bar- och restaurangpersonal och lokalvårdare, men också receptionspersonal och fastighetsskötare. Det som är så positivt är att det har gått väldigt bra, 89 procent har fått nytt jobb, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL.

Utifrån statistiken går det inte att se hur många som lämnade branschen, men alla som lämnar TSL får fylla i en enkät. I den har en tredjedel av dem som tillhörde hotell och restaurang uppgett att de bytt yrke. Det är något lägre än för alla branscher, där snittet ligger på 40 procent.

– Många av dem som bytte bransch gick över till lager och transport. Det vi kan se är att problemet är det omvända nu, att det är brist på framför allt kockar, säger Caroline Söder.

Runt 11 procent av de hotell- och restauranganställda som blev av med jobbet under förra året gick vidare till en utbildning längre än 20 veckor.

Om TSL

TSL är en omställningsförsäkring som omfattar den som jobbar på ett företag med kollektivavtal. Du kan få omställningsstöd från TSL om du:
  • sägs upp på grund av arbetsbrist
  • är tillsvidareanställd
  • varit anställd i minst 12 månader sammanhängande innan sista anställningsdag vid ett eller flera företag som har omställningsförsäkring
  • har haft en anställning med arbetstid på minst 16 timmar i veckan i genomsnitt
Läs mer på www.tsl.se
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här