Nyheter ankomstboende
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

62 000 sovplatser finns – fler behövs

Hotell, stugbyar, vandrarhem -- Migrationsverket letar efter boenden i branschen. Stora kedjor som Scandic och Choice står beredda i akuta lägen.

Publicerad 21 oktober 2015
62 000 sovplatser finns – fler behövs
Många hotell har blivit tillfälliga boenden. Foto: Anna-Karin Nilsson

Varje dag söker runt 1 000 människor asyl i Sverige och Migrationsverket är i mycket stort behov av sovplatser. I jakten på boende vänder man sig till hotell, stugbyar och vandrarhem.
– Flyktingmottagningen når historiska nivåer. Inte ens under kriget på Balkan kom det lika många, säger Frederik Abbemo, kommunikatör på Migrationsverket.
De har i dag 100 000 flyktingar inskrivna i systemet, men alla behöver inte boende, utan har släkt och vänner här.
– Vi har närmare 62 000 sovplatser runt om i landet. I dagsläget finns mellan 200 och 250 avtal och nya hyresavtal sluts hela tiden, säger Frederik Abbemo.
Migrationsverket tecknar helst avtal med leverantörer som kan erbjuda anläggningar med minst 30 sovplatser. Därför passar hotell, stugbyar och vandrarhem särskilt bra.

Den största privata leverantören av tillfälliga asylboenden är Jokarjo, Bert Karlssons företag, som tagit över en rad hotell runt om i landet, följt av Tofta Snickeri, Nordic camping och resort samt Attendo individ och familj.

Men även de stora hotellkedjorna vill medverka.
– Vi har ett ansvar att ta och ser det som en självklarhet att hjälpa till där vi kan. Just nu handlar det om kortsiktiga lösningar på ett antal av våra hotell för att avhjälpa akuta situationer. Men vi för även diskussioner med myndigheterna för lite mer långsiktiga lösningar, säger Heidi Wold, kommunikationschef på Scandic.
Nordic Choice Hotels har erbjudit Migrationsverket i Norge 5 000 hotellrumsdygn.
– I Sverige har vi en dialog med Migrationsverket där de kan ringa oss när de har behov av akuta sovplatser till flyktingar, säger Kenneth Hultgren, kommunikationsrådgivare.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här