Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

49 fuskare uteslöts ur a-kassan

De som måste betala tillbaka pengar till a-kassan är ofta deltidsarbetande som jobbat mer än de redovisat för a-kassan. Men några fuskar medvetet. Under 2005 uteslöts 49 fuskande medlemmar och 4 av dem polisanmäldes.

Publicerad 13 januari 2006

Under 2005 fick 25 257 medlemmar ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Kassan betalade ut över 1,2 miljarder kronor under året och 95 procent av de som fick ersättning hade rätt till pengarna.

Men 1 282 personer tog emot a-kasseersättning de inte hade rätt till. När a-kassan upptäckte det fick medlemmarna krav på sig att betala tillbaka. Ungefär 4 miljoner kronor betalades in till kassan. Men många betalade inte och vid årsskiftet hade medlemmarnas skuld till a-kassan växt till 10,2 miljoner. Det är obetalda skulder från flera år tillbaka som samlats på hög.

– Den vanligaste orsaken till återkrav är att medlemmen är deltidsanställd och inte deklarerar alla sina arbetade timmar till a-kassan, säger Ewa Larsson, handläggare på a-kassan.
Näst vanligast är att man har fått sjuk- eller föräldrapenning och a-kassa samtidigt.
Sedan några år tillbaka har a-kassan tillgång till andra myndigheters register och kan se om någon fått bidrag och a-kasseersättning samtidigt.

I vissa fall är det tydligt att medlemmarna medvetet försökt lura åt sig pengar. Under året blev 49 personer uteslutna ur kassan och 4 av dem polisanmäldes. Det är lika många som året innan. Den som riskerar att uteslutas har alltid en chans att få förklara sig för a-kassans styrelse, som fattar besluten av uteslutning.

Så många blev avstängda eller fick sänkt a-kassa 2005
? 1635 personer sa upp sig själva och blev arbetslösa. De hade inte rätt till a-kassa direkt, utan fick vänta i 45 ersättningsdagar.
? 187 personer fick sin a-kassa sänkt med 25 procent eftersom de tackat nej till arbete. 4 personer hade gjort samma sak tidigare och blev därför av med halva ersättningen under 40 ersättningsdagar.
? 38 personer blev av med jobbet för att de uppträtt otillbörligt, kanske hotat andra anställda eller saboterat. De fick vänta i 60 ersättningsdagar innan de fick a-kassa.
? 19 personer uppträdde på ett sätt som gjorde att de inte fick en tjänst. De kan exempelvis ha skrivit i ansökningsbrevet att de inte ville ha jobbet, men måste söka det. De fick sin a-kassa sänkt med 25 procent.

Läs mer:
38 personer uteslutna ur a-kassan 2004. Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här