Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

49 fuskare uteslöts ur a-kassan

De som måste betala tillbaka pengar till a-kassan är ofta deltidsarbetande som jobbat mer än de redovisat för a-kassan. Men några fuskar medvetet. Under 2005 uteslöts 49 fuskande medlemmar och 4 av dem polisanmäldes.

Publicerad 13 januari 2006

Under 2005 fick 25 257 medlemmar ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Kassan betalade ut över 1,2 miljarder kronor under året och 95 procent av de som fick ersättning hade rätt till pengarna.

Men 1 282 personer tog emot a-kasseersättning de inte hade rätt till. När a-kassan upptäckte det fick medlemmarna krav på sig att betala tillbaka. Ungefär 4 miljoner kronor betalades in till kassan. Men många betalade inte och vid årsskiftet hade medlemmarnas skuld till a-kassan växt till 10,2 miljoner. Det är obetalda skulder från flera år tillbaka som samlats på hög.

– Den vanligaste orsaken till återkrav är att medlemmen är deltidsanställd och inte deklarerar alla sina arbetade timmar till a-kassan, säger Ewa Larsson, handläggare på a-kassan.
Näst vanligast är att man har fått sjuk- eller föräldrapenning och a-kassa samtidigt.
Sedan några år tillbaka har a-kassan tillgång till andra myndigheters register och kan se om någon fått bidrag och a-kasseersättning samtidigt.

I vissa fall är det tydligt att medlemmarna medvetet försökt lura åt sig pengar. Under året blev 49 personer uteslutna ur kassan och 4 av dem polisanmäldes. Det är lika många som året innan. Den som riskerar att uteslutas har alltid en chans att få förklara sig för a-kassans styrelse, som fattar besluten av uteslutning.

Så många blev avstängda eller fick sänkt a-kassa 2005
? 1635 personer sa upp sig själva och blev arbetslösa. De hade inte rätt till a-kassa direkt, utan fick vänta i 45 ersättningsdagar.
? 187 personer fick sin a-kassa sänkt med 25 procent eftersom de tackat nej till arbete. 4 personer hade gjort samma sak tidigare och blev därför av med halva ersättningen under 40 ersättningsdagar.
? 38 personer blev av med jobbet för att de uppträtt otillbörligt, kanske hotat andra anställda eller saboterat. De fick vänta i 60 ersättningsdagar innan de fick a-kassa.
? 19 personer uppträdde på ett sätt som gjorde att de inte fick en tjänst. De kan exempelvis ha skrivit i ansökningsbrevet att de inte ville ha jobbet, men måste söka det. De fick sin a-kassa sänkt med 25 procent.

Läs mer:
38 personer uteslutna ur a-kassan 2004. Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.