Säkerhet är kärnan på Forsmark
Sara Hansson och Madeleine Ericson hjälper Forsmarks anställda med allt från biluthyrning till boende och huvudvärkstabletter. Foto: Fredrik Johansson
Arbetsplatsen Forsmark

Säkerhet är kärnan på Forsmark

På Forsmarks kärnkraftverk arbetar tusentals personer för att förse Sverige med el. Men utan verkets HRF:are skulle inte mycket bli gjort.

Publicerad 19 maj 2016

Den vänliga vakten som öppnar bommen och vinkar förbi oss är första tecknet på att vi är på väg till en inte helt vanlig bransch­arbetsplats.
– Får jag se legitimation och så vill jag titta i bakluckan. Tack!
En bit till på vägen genom skogen, och snart tornar de tre vita reaktorerna på Forsmarks kärnkraftverk upp sig. Området påminner om en liten stad: gatuskyltar pekar ut idrottshall, boendeområde, camping, restaurang och reception. De två sistnämnda ligger tillsammans i ett hus, precis vid huvudentrén till verket. Det är kärnkraftverkets inofficiella hjärta.
– Alla kommer hit. Vi är verkligen spindlarna i nätet, säger Sara ­Hansson som står i receptionen.

Hit kommer man för att äta, boka boende, köpa en läsk, hyra en bil, låna en cykel eller en båt eller för att hämta ut sin medicin. Ja, det mesta faktiskt.
– Det är även hit folk ringer när något praktiskt strular inne på kärnkraftverket, en trasig lampa eller stopp i en toalett. Vi har med allt att göra, säger kollegan Madeleine Ericson och hälsar på ett par gäster som är på väg mot restaurang Kraftkällan.

I matsalen är det fortfarande lugnt, men i köket är det full aktivitet. Vid ett stort blandartråg står Anette Bengtsson och skopar ner stora förpackningar med köttfärs. Det ska bli köttfärsbiffar till morgondagens lunch.
– Det gäller att börja i tid, säger hon och sticker hål på ännu ett paket.
I snitt lagas runt 800 luncher på Kraftkällan varje dag. De flesta serveras här på restaurangen, men en del skickas också iväg till en matsal inne i den del av kärnkraftverket som kallas Forsmark tre och till en kiosk i Forsmark ett.

Hunden hade smakat på de flesta tårtor. Han tyckte det var jätteroligt, så klart.Claes Dahle, servicechef

Allt som ska in till reaktorområdet, både mat och personal, kontrolleras. För att slippa få maten genomsökt med hund, brukar en säkerhetsvakt vara med när den packas in i transporten, säger servicechef Claes Dahle. Han berättar om den gång de hade bakat tårtor till ett firande.

Claes Dahle, servicechef för restaurangerna på Forsmark.
Claes Dahle, servicechef för ISS på Forsmark.

– Vi hade packat ner dem i pappkartonger. Hunden hade smakat på de flesta tårtor. Han tyckte att det var jätteroligt, så klart.

Samma säkerhetsregler gäller för alla som arbetar vid kärnkraftverket. Det innebär att alla ska drogtestas och kontrolleras av Säpo. De ska också ha genomgått en utbildning i vilka lagar och regler som gäller på verket. Konsekvenserna för den som bryter mot dessa är kännbara, berättar Claes.
– För vissa förseelser kan man till och med få sitt tillträde till anläggningen indraget.

Claes arbetade tidigare som chef för en hotell­restaurang i Stockholm. Han säger att det är en enorm skillnad att driva restaurang på ett kärnkraftverk.
– Det finns en tröghet i systemet. Till exempel måste alla rengöringsmedel granskas och godkännas innan de köps in. Och om en läskautomat på insidan går sönder kan det ta ett par dagar innan vi får en hantverkare godkänd. Men man vänjer sig.

– Jag jobbar hellre precis bredvid kärnkraftverket än en bit härifrån. Händer det en olycka så drabbar det oss med en gång, säger köksansvariga Susanne Lager.
Susanne Lager är köksansvarig på Kraftkällan.

Att det är mycket att tänka på bekräftar Susanne Lager, som är köksansvarig.
– Det är en hel vetenskap! Man måste tänka efter hela tiden, säger hon och kikar ut i serveringen för att se så att inget tagit slut. Där ute har lunchgästerna börjat bilda kö.
Om några veckor kommer de dock att vara betydligt fler, berättar Susanne. Då är det dags för den årliga revisionen när hela kärnkraftverket stängs för underhåll, och expertis från hela världen kommer resande. Då dubbleras både gäster och personal på Kraftkällan.
– Det är vår absoluta högsäsong, säger Susanne och går för att byta ett serveringsbleck som börjat bli tomt.

Plus och minus på Forsmark

  • Trygg arbetsplats. Forsmarks ägare Vattenfall har sagt att verket ska hållas öppet i minst 20 år till.
  • Svårt att vara ledig på somrarna eftersom det ofta är revisioner på kärnkraftverket då.

 Revisionerna pågår oftast från ett par veckor till någon månad. De ligger alltid i anslutning till sommaren, eftersom behovet av el generellt är mindre då.
Under den tiden är det nästan omöjligt för servicepersonalen att vara lediga. Det är lite trist, tycker Madeleine Ericson i receptionen.
– Nu har man vant sig, men det blir lite träligt. Särskilt för dem med barn. Jag har alltid velat gå på Sweden Rock-festivalen, men det går inte. Samtidigt är det årets stora utmaning så man vill gärna vara här då, säger hon.
Madeleine är platsombud för Hotell- och restaurangfacket här. Det finns ett skyddsombud också, och tillsammans har de lyckats värva nästan alla sina kollegor. Här finns en arbetsmiljökommitté som träffas regelbundet och det hålls samrådsmöten med representanter för alla fack med medlemmar som arbetar för ISS på Forsmark.
– Det funkar bra. Vår chef Claes har en fantastisk inställning till facket, säger Madeleine.

När lunchrusningen avtar i restaurangen ökar trycket ytterligare på receptionen. Madeleine får ta telefonsamtalen samtidigt som Sara Hansson hjälper en man i kostym att boka en hyrbil till Arlanda. En annan väntar på att få låna en cykelpump. I den lilla kioskkassan har det bildats en liten kö av lunchare som drabbats av sötsug efter maten.
– Ingen dag är likadan. Det är aldrig långtråkigt här, säger Sara och går för att hjälpa nästa gäst.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här