Rabarberdags!
Rabarberglaze till grillat, kaka eller chutney -- passa på att skörda och laga innan rabarbern blir träig! Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rabarberdags!

Ett glas rabarbersaft eller en kaka -- det är försommarsmaker. Men de syrliga stjälkarna gör sig bra även i matiga sammanhang som chutney och grillglaze.

Publicerad 11 juni 2015
inlinebild
Johanna Westman. Foto: Ulrika Pousette

Upp- och nedvänd rabarberkaka

  • Cirka 300 g rabarber
  • 1 dl råsocker
  • 125 g rumstempererat smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 rumstempererade ägg
  • 1/2 tsk vaniljsocker ( eller 1/4 tsk ekologiskt vaniljpulver)
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 3 1/4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
–Smörj en form. Ansa rabarbern och skär den först i 5 cm långa bitar som du sedan skär på längden i tunna remsor. Lägg rabarbern i formen och strö på råsocker.
–Blanda mjölet med bakpulver och salt.
Vispa smöret tills det är lite fluffigt, lägg i socker och vanilj och vispa lite till. Lägg i ett ägg i taget. Häll i mjölken lite i taget. Blanda sedan försiktigt i mjölet.
Klicka smeten över rabarberna och sätt in i ugnen i cirka 40 minuter.
–Låt pajen stå i cirka 10 minuter innan du försiktigt vänder på den.

Revbensspjäll med rabarberglaze

  • 1 1/2–2 kilo kamben
  • 1 gul lök
  • 2 tsk salt
  • 5 pepparkorn
  • salt och peppar
  • några kvistar färsk timjan

Rabarberglaze

  • 2 dl råsocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 1/2 msk finriven ingefära
  • 1 kanelstång
  • 400 g rabarber, ansad och skuren i 2 cm bitar

Lägg kambenen i en stor kastrull och täck med vatten. Lägg i lök, salt och pepparkornen och låt koka upp. Låt köttet sjuda i cirka 1 timme.
Förbered glazen. Lägg socker, vinäger och vatten i en liten kastrull och värm tills sockret har smält. Lägg i kanelstång och rabarber och låt alltihop sjuda långsamt tills rabarbern är helt mjuk och faller sönder.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg de kokta kambenen i en långpanna. Salta och peppra och gnid in benen med färsk timjan. Häll över glazen och pensla den runt om.
Lägg in kambenen i ugnen i cirka 25 minuter eller tills de fått fin färg.
Servera med till exempel coleslaw, potatis eller sallad.

Rabarberchutney

Lägg in försommaren på burk! Chutney passar fint till en lagrad manchego och ett glas cava.

  • 1 msk olivolja
  • 1 – 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk fint riven ingefära
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 dl socker
  • 400 g rabarber, ansad och skuren i tunna skivor

Stek den hackade löken, vitlöken och ingefäran mjuk i olivolja. Tillsätt vin och låt alltihop koka upp.
Lägg i socker och hälften av rabarbern och koka tills den är mjuk.
–Tillsätt resten av rabarbern och koka i ytterligare 3–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i rena burkar. Servera till ost eller grillat.

Enklaste rabarberdrickan

Ta ett halvt kilo rabarber, ansa och skär i bitar. Lägg rabarbern ihop med
två deciliter socker i en kastrull. Häll på en halv liter vatten och låt koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna. Sila bort rabarbern och pressa i saft från en citron. Späd med  vatten till lagom sötma vid servering.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här