Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

…och därför vill SHR hålla avtalslönerna nere

-- Deltid kan vara alldeles utmärkt för vissa men inte för andra. Självklart, om det nu är så att det är ett problem får man söka sig någon annanstans, säger Eva Ästling Ollén, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Publicerad 11 april 2012
inlinebild
Eva Östling Ollén, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Vilka är SHR:s avtalskrav?
– Att vi ska följa industrins märke, rakt av. 2,6 procent på 12 månader. Sedan har vi en önskan om att diskutera yrkesintroduktionsfrågor. Där hoppas jag att vi kan komma vidare och hitta en form för det arbetet.

Vilken fråga är viktigast?
– Nu är det ju tyvärr så att det blir ett ettårigt avtal. Då finns det inte så mycket att göra egentligen än lönefrågan. Då är det de 2,6 procenten. Sedan vill vi hålla tag i ingångslönerna. De får inte utvecklas i samma takt.

Innebär det att ni vill sänka lönerna ­i avtalet?
– Nej, absolut inte. Utan vi säger att ingångslönerna inte får utvecklas i samma takt som den löneökning som vi talar om som 2,6 procent. Det är det vi säger.

Varför är de 2,6 procenten så viktiga?
– Därför att vi har ett märke, det är ett etablerat sätt vi har arbetat med i alla år på den svenska marknaden. Sveriges ekonomi klarar inte mera. Våra medlemsföretag är de företag på den svenska marknaden som har lägst marginaler, vi klarar inte mer än den 2,6 procenten. Då innebär det arbetslöshet.

Det går bra för branschen. Borde inte också de som arbetar få en del av det?
– Den ökade omsättningen leder förhoppningsvis till behov av nya anställda. Det finns ingenting som är så illa som att ha en hög arbetslöshet. Vi är de som faktiskt kan bidra här. Men marginalerna är tyvärr för dåliga i vår bransch.

En HRF:are tjänar i genomsnitt 20 412 ­kronor i månaden. Hur ser du på det?
– Många av dem som har jobbat länge i branschen har inte fått en bra löneökning. Vi har fått en sammanpressad löneutveckling för att ingångslönerna har höjts så mycket. De som är nya i yrket har samma löner som dem som har jobbat i flera år. Det är inte rätt.

Andelen anställda på minimilöner är hög, hur ser du på det?

– Oerhört många av dem som arbetar i vår bransch är unga människor. Det är inte så konstigt att man går in på ingångslöner när man är ung. Men genom att vi har så många unga och tämligen höga ingångs­löner har vi inte löneutvecklingen.

Ett problem som många i branschen pekar ut är deltiderna.
– Det är återigen utefter ens livssituation som man väljer arbete. Vår bransch kan inte ha åtta till fem-jobb. Det finns inte en chans. Då har vi människor på plats när vi inte har några gäster, det fungerar inte, det tror jag var och en vet. Jag har full förståelse för att många skulle vilja ha en heltidstjänst och arbetsgivaren ska givetvis försöka möta dessa önskemål, så långt det är möjligt. Deltid kan vara alldeles utmärkt för vissa men inte för andra. Självklart, om det nu är så att det är ett problem får man söka sig någon annanstans.

Är det SHR som bestämmer löneökningen på 2,6 procent?
– Vi följer ju märket. När vi första gången fick höra att det hamnade på 2,6 procent kippade vi efter andan. Det är inte vad våra företag klarar. Jag kan säga att jag sa många gånger att det här är alldeles för högt.

Hur stor är risken för en konflikt?
– Vi har inte börjat förhandla än men vi har en indirekt varsel nu som är anmärkningsvärt. I och med att Handels har varslat flera leverantörer vågar jag påstå att det är så nära man kan komma en sympatiåtgärd. När man har varslat alla leverantörerna kommer det att drabba våra medlemmar direkt.

Läs intervjun med HRF:s förbundsordförande Ella Niia här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Avtalsrörelsen
Nyheter avtal 2017

Förbundet rustar för konflikt

Hotell- och restaurangfacket rustar för strejk. Med bara tre dagar kvar till en eventuell konflikt på Casino Cosmopol i Malmö pågår intensiva förberedelser. Samtidigt fortsätter förhandlingarna om ett nytt avtal.

Publicerad 17 oktober 2017 Kommentera
Förbundet rustar för konflikt
HRF arbetar nu nu med att informera medlemmar och icke-medlemmar om den eventuella konflikten. Foto: Arkivbild

Det är bråda dagar på Hotell- och restaurangfackets avdelning Syd. På fredag klockan 08:00 hotar konflikt på en av avdelningens största arbetsplatser, Casino Cosmopol.
– Vårt arbete handlar mycket om konfliktförberedelser just nu. Vi arbetar med logistik, att organisera strejkvaktscheman och med att informera både medlemmar och andra, säger Johan Svensson, kassör i avdelningen.

Reaktionerna på varslet är blandade, säger han. En del förstår inte riktigt vad konflikten handlar om, och många vet inte vad som händer vid en konflikt.
– När det gäller att förklara vad vi strider för lyckas vi bra. Det är svårare med vad som gäller vid en eventuell konflikt, eftersom vi säger en sak och arbetsgivaren säger en annan. Det är lite informationskrig i det här läget.

I kväll, tisdag, håller HRF informationsmöte för berörda medlemmar där förbundsordförande Malin Ackholt kommer att delta. Den som inte är medlem men vill bli kan komma dit, säger Johan Svensson.
– Det går bra att bli medlem på plats.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Parallellt med konfliktförberedelserna pågår fortsatta förhandlingar för ett nytt avtal med Almega Tjänsteföretagen, berättar HRF:s avtalssekreterare Per Persson. I fredags träffade Hotell- och restaurangfacket medlarna för första gången. Sedan dess har medlarna haft flera kontakter med båda parter.
– Men det är svårt att säga hur nära vi står varandra. Det handlar fortfarande om pengar och om principfrågan att vi ska ha låglönesatsningen utan att betala på annat sätt.

Per Persson säger att förhandlingarna fortsätter även i dag, men att konflikthotet är lika verkligt som förut.
– Det har inte förändrats. Vi fortsätter absolut att förbereda oss för konflikt.

I går beslutade förbundsstyrelsen att anställda på Casino Cosmopol som går med i HRF senast 06:00 den 20 oktober, ska få ersättning om konflikten bryter ut. I vanliga fall måste man ha varit medlem i tre månader innan konfliktersättning kan betalas ut.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 46 artiklar

Alla artiklar i temat (43 till)
Ur temat Avtalsrörelsen
Nyheter avtal 2017

”Stämningen är inte jättebra”

Om en vecka kan strejk bryta ut på Casino Cosmopol i Malmö. Stämningen på kasinot är orolig och relationen till ledningen är spänd, berättar klubbordförande Jackie Lenander.

Publicerad 13 oktober 2017 Kommentera
”Stämningen är inte jättebra”
Den 20 oktober klockan 08:00 kan strejk bryta ut på Casino Cosmopol i Malmö. Foto: Andreas Johansson/Mostphotos
Jackie Lenander.
Foto: Daniel Nilsson

– Stämningen är inte jättebra. Det är inte alls kul att jobba nu, säger Jackie Lenander, kock och ordförande för HRF-klubben på Casino Cosmopol i Malmö. Kasinot är först ut i det varsel som HRF lade i tisdags efter att förhandlingarna med Almega Tjänsteföretagen brutit samman. Nästa fredag, den 20 oktober, blir det strejk om parterna inte enats om ett nytt avtal innan dess. En vecka senare, den 27 oktober, utvidgas strejken till övriga tre kasinon i Stockholm, Göteborg och Sundsvall.

Nyligen kom uppgifter om att Casino Cosmopol på några arbetsplatser försökt ta reda på vilka anställda som är med i facket. Det har skett på kasinot i Malmö, säger Jackie Lenander.
– De skickade ut ett mejl för att försöka kartlägga medlemskapet. Jag har dessutom fått höra från chefer att jag som förtroendevald inte får prata med medlemmarna om varslet på jobbet. De försöker helt klart motarbeta oss.

I stället kommer klubben att anordna informationsmöten utanför arbetsplatsen för medlemmar och icke-medlemmar som har frågor om strejken, säger Jackie Lenander.
– Det är många som är lite oroliga. De undrar om det här med låglönesatsningen. Vi försöker förklara så gott det går att det handlar om att vi ska ha den löneökning som vi ska ha och som alla andra redan har fått.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt reser just nu runt i landet för att träffa medlemmar på de varslade företagen.  I dag träffar HRF medlarna som Medlingsinstitutet har utsett.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 46 artiklar

Alla artiklar i temat (43 till)
Nyheter arbetsmiljö

Psykiska problem ökar i branschen

Både arbetsolyckorna och de långa sjukskrivningarna har ökat bland restauranganställda. Sjukskrivningar på grund av psykiska problem har blivit allt vanligare, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Publicerad 13 oktober 2017 Kommentera
Psykiska problem ökar i branschen
De långa sjukskrivningarna på grund av psykiska diagnoser har ökat i restaurangbranschen, visar en ny rapport från Afa Försäkring. Foto: Mostphotos

”Arbetade i baren. Snubblade och föll och tog emot med höger hand”. Så lyder en typisk anmälan om arbetsskada till Afa Försäkring från restaurangbranschen. Här var anmälaren en kvinnlig bartender i åldern 56-64 år. Konsekvensen av olyckan blev frakturer i hand och handled, samt 4 procents invaliditet till följd.

Och hon var inte ensam. Mellan 2007 och 2013 mer än fördubblades antalet godkända arbetsolyckor i restaurangbranschen, visar Afa Försäkrings nya rapport om arbetsolyckor och sjukfrånvaro i handeln och restaurang. Det finns flera bidragande förklaringar till ökningen, menar Anna Weigelt.
– En förklaring till ökningen är att försäkringsvillkoren ändrades 2012 och fler lindriga skador blev berättigade ersättning än tidigare. Samma år infördes webbanmälan vilket  har lett till en ökad anmälningsbenägenhet.

Statistiken visar också att de långa sjukskrivningarna, mer än 90 dagar, har ökat bland restauranganställda. Den vanligaste diagnosen är sjukdomar i rörelseapparaten, men de senaste åren har även psykiska diagnoser ökat stadigt. År 2016 stod de för 30 procent av de långa sjukskrivningarna i branschen, både för män och för kvinnor. Det är framför allt bland de yngre som de psykiska problemen har ökat, säger Anna Weigelt.
– Det följer en allmän trend, psykiska diagnoser ökar generellt bland unga. Vad det beror på kan vi bara spekulera i. Har det kanske blivit mer accepterat att vara öppen med sin psykiska hälsa?

I jämförelse med arbetsmarknaden generellt har restaurangbranschen dock relativt få långa sjukskrivningar. En anledning är förmodligen, enligt Anna Weigelt, att branschen sysselsätter många unga.
– Åldern gör att risken för att bli sjukskriven länge är mindre. Unga har bättre läkförmåga, så risken att bli allvarligt skadad vid en arbetsolycka är lägre.

Siffrorna för 2016 är preliminära.

Fråga om jobbet.
123
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.