Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Medlemstappet minskar

HRF fortsätter att tappa medlemmar, men i lägre takt än förra året. Det viktigaste för att vända utvecklingen är att facket är aktivt på arbetsplatserna, säger HRF:s ordförande Ella Niia.

Publicerad 9 januari 2014

I slutet av 2013 hade HRF 29 711 medlemmar, en minskning med 1 360 personer jämfört med året innan. En oroande utveckling, säger Ella Niia, ordförande i HRF.


– Det som är positivt är att i procent tappade vi 4,4 procent, jämfört med 5,9 procent året innan. Men det är klart att det inte är bra siffror.

Ella Niia konstaterar att medlemsantalet har varit i det närmaste oförändrat mellan november och december. Det kan vara ett tecken på att HRF:s satsningar på att synas ute på arbetsplatserna börjar ge resultat, menar hon.


– Vi behöver föra samtal och ha tid till det, och inte ge upp även om det tar tid att bygga relationer. De som jobbar i branschen måste också känna att de växer när de är med i facket, att de vågar ta upp frågor med arbetsgivaren. Fler behöver få facklig utbildning.

En positiv nyhet är att antalet fackliga förtroendevalda har ökat med 55 procent mellan 2008 och 2012.


– Det behöver vi, för de kan i sin tur organisera sina arbetskamrater. Inför 2014 finns en förhoppning om att fler ska välja att åter vara med i både a-kassa och fack, när den extra a-kasseavgift som infördes 2007 tas bort.

Men Ella Niia tror inte att det med automatik kommer att leda till högre organisationsgrad.

– Det är jättebra att a-kasseavgiften tas bort, men det är inte självklart att man lägger pengarna på just facket.
 Det är överhuvudtaget viktigt att inte bara se till externa faktorer, menar hon.


– Även om vi fick ett kraftigt tapp när det blev en borgerlig regering gör vi det lite för enkelt för oss om vi tror att vi ska få fler medlemmar bara vi får en ny regering. Vi måste kritiskt granska det vi själva gör. Vad krävs av oss i en föränderlig värld?

Ella Niia pekar också på en rad förhållanden i branschen som gör att de anställda inte går med.


– Det är en ung bransch, för många är det första kontakten med arbetslivet. I skolorna talas det inte så mycket om facket. 
Den höga andelen tillfälliga anställningar leder till låg facklig anslutning, säger hon.
– Det finns en befogad oro inför att alla arbetsgivare inte tycker att det är bra med facklig verksamhet, och väljer bort den som till exempel driver krav som rör arbetsmiljö.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här