Nyheter skadestånd

Massor med pengar till HRF:are

Förra året fick medlemmar i Hotell- och restaurangfacket ut nära 39 miljoner med hjälp av fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd. Det är den högsta siffran under 2010-talet.

Publicerad 17 januari 2018

Under 2017 fick HRF-medlemmar ut nästan 39 miljoner kronor i ersättning och skadestånd när LO-TCO Rättsskydd drev deras ärenden till olika domstolar. Det var det högsta belopp som gått till HRF:are under 2010-talet och sannolikt det högsta hittills. Det var också den högsta siffran bland alla LO-förbunden.

Ersättningar till HRF:are

2013: 4,9 miljoner2014: 1,6 miljoner2015: 647 0002016: 1,3 miljoner2017: 38,9 miljoner

Antalet ärenden var för HRF:s del 24 stycken, men varje ärende kan beröra många medlemmar, förklarar Dan Holke som är chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd. De fall som man drivit handlade till största delen om sjuk- och arbetsskadeersättningar som Försäkringskassan hade nekat medlemmarna. I vissa fall handlade det om livränta, som ger ersättning livet ut och därmed mycket höga belopp.

(Foto: LO-TCO Rättsskydd)
Dan Holke. Foto: LO-TCO Rättsskydd.

Totalt vann Rättsskyddet 200 miljoner kronor åt medlemmar i fackförbunden under 2017. Det är 50 miljoner kronor mer än 2016. De stora beloppen tyder på att många medlemmar är väldigt pressade på sina jobb, blir sjuka och får arbetsskador. Dessutom har Försäkringskassan blivit hårdare i sina bedömningar av rätten till ersättning vid sjukdom och arbetsskada, enligt Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd.
– Under 2017 har vi haft en ökning med hela 76 procent av antalet ärenden på enheten för försäkringsrätt. Det beror på Försäkringskassans hårdare praxis med att avslå ansökningar om sjukpenning och livräntor.

Dan Holke säger att det inte beror på att lagar eller regler har förändrats, utan att det handlar om en politisk känslighet hos Försäkringskassan.
– Om regeringen eller andra politiker tycker att det blivit för dyrt med alla sjukskrivningar så ändrar Försäkringskassan sin praxis.

Men när ärendena drivs till domstol så håller inte myndighetens praxis och därför vinner Rättsskyddet många fall för medlemmarnas räkning.
– Domstolarna dömer efter lagen och inte efter Försäkringskassans praxis, säger Dan Holke.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här