Senaste frågorna

Hur räknar jag ut semesterlön?

31 Juli 2009. Kategori: Ledighet

Fråga:

Jag tycker att det är oklart med semesterersättning. Förra semesteråret tog jag ut mina 25 dagar plus 4 sparade. Hur mycket bör jag få ut före skatt? Vi har 13 procent ersättning.

/ Oskar

Svar: (Detta svar är över ett år gammalt)

Till att börja med skiljer vi på semesterlön och semesterersättning:

Den som fortfarande är anställd och tar ut semesterledighet får semesterlön.

Den som slutar utan att ha tagit ut all betald semesterledighet får semesterersättning. I ditt fall talar vi om semesterlön.
Eftersom du har ett avtal som ger dig 13 procent utgår jag från att du inte omfattas av vårt vanliga riksavtal mellan SHR och HRF.
Alla avtal har inte heller någon lägsta garanterad semesterlön per dag, vilket finns i riksavtalet (och som detta semesterår är 1165 kr per dag för heltidsanställd över 20 år). Beräkningsprincipen är ändå densamma även om procentsatserna skiljer:

  1. Du räknar ihop all intjänad bruttolön (lön, ob, övertid, sjuklön) som du har fått under tiden 1 april 2008 till 31 mars 2009, exklusive betald semesterlön under den tiden. Vi säger att det blir 200 000.
  2. Du tar den summan och multiplicerar med procentsatsen (13 procent) för semesterlön. Exempel: 200 000 kr x 0,13 = 26000.
  3. Du delar sedan summan med intjänade semesterdagar (25 dagar) och får då semesterlönen 1 040 kr per dag.
  4. Om du t ex tar ut fyra veckors semester ska du ha 1 040 kr x 20 semesterdagar = 20 800 kr. Om du vill ta ut fyra sparade dagar räknas dessa med samma beräkningsunderlag så här: 200  000 kr x 0,52 procent = 1 040 x 4 semester­dagar = 4 160 kronor.

Ewa Silfverberg-Liljeros, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

Fråga om jobbet

Ställ en fråga om jobbet

Hotellrevyns experter svarar på frågor om kollektivavtal, semester, skatt och annat som rör din anställning.

Vanligaste frågorna

Lön och ledighet

Kanske har någon annan ställt samma fråga och fått den besvarad? Kolla här!

Arbetslivsakuten

Chefen gav sitt syskonbarn jobbet!

Ingen av de rutinerade extrajobbarna fick tjänsten som receptionist. Det blev i stället chefens syskonbarn, som inte jobbat en enda dag på hotellet. Får det gå till så?

På menyn

lingon, svamp

Laga ur skogens skafferi

Hösten är tid för skogsutflykter! Varför inte passa på att fylla frysen med det bästa skogen har att erbjuda. Vi bjuder på de bästa recepten för svamp, vilt och lingon. 

Snabbkurs

Håll gaddarna glada!

Småätande, provsmakning, läsk och stress. Branschens tänder har det minsann inte lätt! Här är några tips för hur du håller gaddarna glada.

Krönikan

Göran Everdahl

Jag erkänner
– jag är en
äggoman! 

ad4you
Fackliga nyheter
schysta150x150
fairtrade_150x200