Nyheter etableringsjobb

HRF positivt till etableringsjobb

Hotell- och restaurangfacket är positivt till fortsatta förhandlingar om så kallade etableringsjobb. Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och långtidsarbetslösa för 8 000 kronor i månaden.

Publicerad 20 november 2017
HRF positivt till etableringsjobb
Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden till en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Foto: Colourbox

Sedan ett par månader har en delegation från 13 LO-förbund förhandlat med Svenskt Näringsliv om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska få jobb. I dag har frågan varit uppe på LO-styrelsens bord. En majoritet av förbunden säger ja till att gå vidare med förslaget, däribland Hotell- och restaurangfacket.
– Ja, vi har sagt att vi vill att förhandlingsdelegationen går vidare med den här principöverenskommelsen och förhandlar med staten. Sedan får vi se var det landar, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Förslaget innebär bland annat att arbetsgivare ska kunna visstidsanställa personer för en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Resten av lönen betalas av staten. Tanken är att de anställda ska tjäna lika mycket som en person med normal lägstalön får ut efter skatt. Efter max två år ska anställningen övergå till ett fast jobb. Det ska också finnas möjlighet att studera under tiden, delvis på betald arbetstid.
– Syftet är ju att det här ska leda till tillsvidareanställningar. Så ser det inte ut i vår bransch i dag, med alla subventionerade jobb som kommer via Arbetsförmedlingen. Vi tror att det kan leda till en upprensning i bidragsträsket, säger Per Persson.

Etableringsanställningar

  • Riktar sig till personer långt från arbetsmarknaden – nyanlända som fått uppehållstillstånd de senaste tre åren, personer under 26 som varit utan jobb i sex månader och andra som varit arbetslösa i minst ett år.
  • Är en visstidsanställning i max två år som sedan ska övergå till tillsvidareanställning.
  • Arbetsgivaren betalar 8 000 kronor av lönen, resten står staten för.
  • Den anställda ska få en disponibel inkomst som motsvarar avtalsenlig lägstalön.
  • Den som har en etableringsanställning ska delvis få studera på arbetstid med lön.
  • Får bara användas av arbetsgivare med kollektivavtal.

Han ser många fördelar med etableringsanställningarna. Men han har också farhågor.
– Ja, det är klart att det finns en risk att arbetsgivare vänjer sig vid att bara betala 8 000 i lön. Men arbetsgivare ska inte kunna sätta i system att tjäna pengar på det här. Det kommer att finnas en partsgemensam nämnd som kan pröva om det verkar som att någon missbrukar systemet, säger Per Persson.

Nu ska en delegation från LO och Svenskt Näringsliv förhandla med regeringen. Men alla LO-förbund vill inte vara med. Transport har stått utanför redan från start, och nu har Byggnads och GS också valt att inte gå vidare. Det finns även andra förbund som är tveksamma kring principöverenskommelsen, skriver LO i ett pressmeddelande.

Förhoppningen hos fack och arbetsgivare är dock att etableringsjobben ska bli verklighet så snart som möjligt. Men det finns inte någon tidsplan spikad. Om parterna kommer överens med regeringen så ska överenskommelsen anpassas efter olika branscher.
– Sedan är det respektive LO-förbund som ska förhandla med sina motparter. Genom att vara med redan nu har vi möjlighet att påverka hur det blir. Men det blir juridiskt bindande först när vi har ett avtal med vår motpart, det vill säga Visita, säger Per Persson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här