Nyheter snabbspåret

HRF och Visita kritiserar Arbetsförmedlingen för ”fiasko”

Arbetsförmedlingen har gjort en dålig insats i arbetet med snabbspåret för nyanlända kockar. Det tycker HRF och Visita som beskriver insatsen som ett fiasko i ett brev till arbetsmarknadsministern.

Publicerad 17 maj 2017
HRF och Visita kritiserar Arbetsförmedlingen för ”fiasko”
Taawen Barakat, kock från Egypten, ska få sina kunskaper validerade av yrkesbedömarna Mohamad Elhage och Jörgen Gabrielson. Foto: Lars Lanhed

När snabbspåret för kockar startade i början av 2016 välkomnades det av både Hotell- och restaurangfacket och Visita. Flera företagare bekostade utbildning av yrkesbedömare för att kunna ta emot kockarna. Men hittills har bedömarna inte haft mycket att göra.
– Arbetsförmedlingen lyckas inte hitta kandidater, trots att vi vet att det finns kockar både bland nyanlända och andra arbetslösa, säger Marina Nilsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Snabbspåret för kockar

  • Det första av flera snabbspår som skapades för att få in nyanlända med yrkeserfarenhet på arbetsmarknaden.
  • Enligt Arbetsförmedlingens prognos inför starten skulle 300 kockar om året vara aktuella.
  • Hittills har 182 personer gått in i valideringsprocessen, det vill säga påbörjat första fasen i snabbspåret.
  • I dag har cirka 100 kockar validerats inom ramen för snabbspåret.
  • Arbetsförmedlingen vill inte lämna ut siffror på hur många som fått jobb till Hotellrevyn.Källor: UHR, Arbetsförmedlingen

HRF och Visita har vid flera tillfällen påtalat sitt missnöje med att Arbetsförmedlingen inte lyckas få fram kockar till snabbspåret. Vid årsskiftet kallade arbetsmarknadsdepartementet till ett möte med parterna och Arbetsförmedlingen lovade förbättringar. Tre månader senare hade HRF och Visita tröttnat och skrev ett brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Kritiken i brevet är skarp, bland annat skriver man att ”Arbetsförmedlingens oförmåga att anvisa validander är slående och den enskilda orsaken till detta fiasko”.

– Vi som parter tar ansvar och vill se till att människor får arbete, men Arbetsförmedlingen har inte klarat sitt uppdrag. Att de inte kan få fram 300 personer om året är inget annat än ett fiasko, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

På Arbetsförmedlingen håller man inte med om att myndighetens insats är ett fiasko.
– Vi har full förståelse för frustrationen. Men det är inte okomplicerat att identifiera kockar bland de nyanlända. Vissa som är kodade som kockar i våra system skulle egentligen inte vara det, bland annat för att kartläggningen av kompetenser sker med tolk och en del förloras i översättningen, säger Alexandra Sjöberg, utvecklingsansvarig för snabbspåren på Arbetsförmedlingen.

Hon säger att myndigheten ursprungligen var för optimistisk i bedömningen av hur många kockar som var aktuella för snabbspåret. Ett annat problem är att det sedan i november bara har gått att validera kockar på tre orter.
– Det är en flaskhals. Men nu görs en ny upphandling, som snart ska vara klar, säger Alexandra Sjöberg, som tror att man ska ha fått upp takten i snabbspåret efter sommaren.

Ett av de företag som har tagit emot kockar i snabbspåret är Go Skolmat i Göteborg. Kocken Jörgen Gabrielson och kollegan Mohamad Elhage utbildade sig till yrkesbedömare för ungefär ett år sedan.
– Vi gick in i detta med validering för att vi brinner för ensamkommande och andra nyanlända, säger Jörgen Gabrielson.

Kocken Jörgen Gabrielson. Foto: Lars Lanhed

Go Skolmat lagar och levererar skolmat till 19 skolor i Göteborgsområdet. Dessutom driver de en lunchrestaurang. Hittills har de tagit emot fyra personer i snabbspåret.
– Men vi hade kunnat ta emot 40! Vi har aldrig mer än en åt gången. Jag tar hand om allt byråkratiskt och administrativt medan Mohamad står för det praktiska. Han talar arabiska och det underlättar. Alla som vi tagit emot skulle kunna gå vidare i branschen, under förutsättning att de lär sig bättre svenska, säger Jörgen Gabrielson.

Han är lite besviken över att de inte har fått ta emot fler. På Go Skolmat arbetar flera nationaliteter, vilket är en fördel när man ska jobba med snabbspåret, anser han.
– Då funkar valideringen bäst. Det handlar om att vi bidrar med olika språk, kultur och tradition – kockar jobbar på lite olika sätt i olika länder, säger Jörgen Gabrielson.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ur temat Avtalsrörelsen
Nyheter avtal 2017

Förbundet rustar för konflikt

Hotell- och restaurangfacket rustar för strejk. Med bara tre dagar kvar till en eventuell konflikt på Casino Cosmopol i Malmö pågår intensiva förberedelser. Samtidigt fortsätter förhandlingarna om ett nytt avtal.

Publicerad 17 oktober 2017 Kommentera
Förbundet rustar för konflikt
HRF arbetar nu nu med att informera medlemmar och icke-medlemmar om den eventuella konflikten. Foto: Arkivbild

Det är bråda dagar på Hotell- och restaurangfackets avdelning Syd. På fredag klockan 08:00 hotar konflikt på en av avdelningens största arbetsplatser, Casino Cosmopol.
– Vårt arbete handlar mycket om konfliktförberedelser just nu. Vi arbetar med logistik, att organisera strejkvaktscheman och med att informera både medlemmar och andra, säger Johan Svensson, kassör i avdelningen.

Reaktionerna på varslet är blandade, säger han. En del förstår inte riktigt vad konflikten handlar om, och många vet inte vad som händer vid en konflikt.
– När det gäller att förklara vad vi strider för lyckas vi bra. Det är svårare med vad som gäller vid en eventuell konflikt, eftersom vi säger en sak och arbetsgivaren säger en annan. Det är lite informationskrig i det här läget.

I kväll, tisdag, håller HRF informationsmöte för berörda medlemmar där förbundsordförande Malin Ackholt kommer att delta. Den som inte är medlem men vill bli kan komma dit, säger Johan Svensson.
– Det går bra att bli medlem på plats.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Parallellt med konfliktförberedelserna pågår fortsatta förhandlingar för ett nytt avtal med Almega Tjänsteföretagen, berättar HRF:s avtalssekreterare Per Persson. I fredags träffade Hotell- och restaurangfacket medlarna för första gången. Sedan dess har medlarna haft flera kontakter med båda parter.
– Men det är svårt att säga hur nära vi står varandra. Det handlar fortfarande om pengar och om principfrågan att vi ska ha låglönesatsningen utan att betala på annat sätt.

Per Persson säger att förhandlingarna fortsätter även i dag, men att konflikthotet är lika verkligt som förut.
– Det har inte förändrats. Vi fortsätter absolut att förbereda oss för konflikt.

I går beslutade förbundsstyrelsen att anställda på Casino Cosmopol som går med i HRF senast 06:00 den 20 oktober, ska få ersättning om konflikten bryter ut. I vanliga fall måste man ha varit medlem i tre månader innan konfliktersättning kan betalas ut.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 46 artiklar

Alla artiklar i temat (43 till)
Ur temat Avtalsrörelsen
Nyheter avtal 2017

”Stämningen är inte jättebra”

Om en vecka kan strejk bryta ut på Casino Cosmopol i Malmö. Stämningen på kasinot är orolig och relationen till ledningen är spänd, berättar klubbordförande Jackie Lenander.

Publicerad 13 oktober 2017 Kommentera
”Stämningen är inte jättebra”
Den 20 oktober klockan 08:00 kan strejk bryta ut på Casino Cosmopol i Malmö. Foto: Andreas Johansson/Mostphotos
Jackie Lenander.
Foto: Daniel Nilsson

– Stämningen är inte jättebra. Det är inte alls kul att jobba nu, säger Jackie Lenander, kock och ordförande för HRF-klubben på Casino Cosmopol i Malmö. Kasinot är först ut i det varsel som HRF lade i tisdags efter att förhandlingarna med Almega Tjänsteföretagen brutit samman. Nästa fredag, den 20 oktober, blir det strejk om parterna inte enats om ett nytt avtal innan dess. En vecka senare, den 27 oktober, utvidgas strejken till övriga tre kasinon i Stockholm, Göteborg och Sundsvall.

Nyligen kom uppgifter om att Casino Cosmopol på några arbetsplatser försökt ta reda på vilka anställda som är med i facket. Det har skett på kasinot i Malmö, säger Jackie Lenander.
– De skickade ut ett mejl för att försöka kartlägga medlemskapet. Jag har dessutom fått höra från chefer att jag som förtroendevald inte får prata med medlemmarna om varslet på jobbet. De försöker helt klart motarbeta oss.

I stället kommer klubben att anordna informationsmöten utanför arbetsplatsen för medlemmar och icke-medlemmar som har frågor om strejken, säger Jackie Lenander.
– Det är många som är lite oroliga. De undrar om det här med låglönesatsningen. Vi försöker förklara så gott det går att det handlar om att vi ska ha den löneökning som vi ska ha och som alla andra redan har fått.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt reser just nu runt i landet för att träffa medlemmar på de varslade företagen.  I dag träffar HRF medlarna som Medlingsinstitutet har utsett.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 46 artiklar

Alla artiklar i temat (43 till)
Nyheter arbetsmiljö

Psykiska problem ökar i branschen

Både arbetsolyckorna och de långa sjukskrivningarna har ökat bland restauranganställda. Sjukskrivningar på grund av psykiska problem har blivit allt vanligare, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Publicerad 13 oktober 2017 Kommentera
Psykiska problem ökar i branschen
De långa sjukskrivningarna på grund av psykiska diagnoser har ökat i restaurangbranschen, visar en ny rapport från Afa Försäkring. Foto: Mostphotos

”Arbetade i baren. Snubblade och föll och tog emot med höger hand”. Så lyder en typisk anmälan om arbetsskada till Afa Försäkring från restaurangbranschen. Här var anmälaren en kvinnlig bartender i åldern 56-64 år. Konsekvensen av olyckan blev frakturer i hand och handled, samt 4 procents invaliditet till följd.

Och hon var inte ensam. Mellan 2007 och 2013 mer än fördubblades antalet godkända arbetsolyckor i restaurangbranschen, visar Afa Försäkrings nya rapport om arbetsolyckor och sjukfrånvaro i handeln och restaurang. Det finns flera bidragande förklaringar till ökningen, menar Anna Weigelt.
– En förklaring till ökningen är att försäkringsvillkoren ändrades 2012 och fler lindriga skador blev berättigade ersättning än tidigare. Samma år infördes webbanmälan vilket  har lett till en ökad anmälningsbenägenhet.

Statistiken visar också att de långa sjukskrivningarna, mer än 90 dagar, har ökat bland restauranganställda. Den vanligaste diagnosen är sjukdomar i rörelseapparaten, men de senaste åren har även psykiska diagnoser ökat stadigt. År 2016 stod de för 30 procent av de långa sjukskrivningarna i branschen, både för män och för kvinnor. Det är framför allt bland de yngre som de psykiska problemen har ökat, säger Anna Weigelt.
– Det följer en allmän trend, psykiska diagnoser ökar generellt bland unga. Vad det beror på kan vi bara spekulera i. Har det kanske blivit mer accepterat att vara öppen med sin psykiska hälsa?

I jämförelse med arbetsmarknaden generellt har restaurangbranschen dock relativt få långa sjukskrivningar. En anledning är förmodligen, enligt Anna Weigelt, att branschen sysselsätter många unga.
– Åldern gör att risken för att bli sjukskriven länge är mindre. Unga har bättre läkförmåga, så risken att bli allvarligt skadad vid en arbetsolycka är lägre.

Siffrorna för 2016 är preliminära.

Fråga om jobbet.
123
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.