Nyheter återbesök

Hälften fick sluta när asylboendet upphörde

Hotellrevyn hörde av sig till några av alla intressanta medlemmar och arbetsplatser vi besökt de senaste åren, för att kolla vad som hänt sedan sist. Vi börjar på hotell Smedjan i Pajala.

Publicerad 11 september 2017
Hälften fick sluta när asylboendet upphörde
Hur gick det för hotell Smedjan i Pajala? Foto: Tomas Bergman
Kent Nilsson. Foto: Tomas Bergman

När Hotellrevyn hälsade på gänget på hotell Smedjan i Pajala förra gången var det sommar och det låg optimism i luften. Under flera år hade gruvkonkurser och minskande befolkning gjort framtidsutsikter dystra för hotellet och dess personal.

Men då, i augusti 2016, såg saker ut att vända. Hotellet hade fått en ny gästkategori: asyl­sökande.
Smedjan hade fått nyanställa och ägaren Kent Nilsson såg med hopp på framtiden, för både hotellet och Pajala.
– Vi drog en vinstlott. Hela Pajala har dragit en vinstlott, sade han då.

Jaana Kangas. Foto: Tomas Bergman

Nu, ett år senare, är situationen en annan. Kent berättar att Smedjan återigen gått igenom ett stålbad.
– När asylerna var här var det riktigt trevligt och allt snurrade på. Men under hösten slutade Migrationsverket skicka hit folk. I november 2016 var de borta allihop. Konsekvensen är att vi har fått halvera arbetsstyrkan. Det är kämpigt igen.

En som har slutat är kocken Jaana Kangas som vi träffade sist. Hon jobbar numera åt kommunen, bland annat med att laga mat till förskolor.
–  Jag har jobbat i över 20 år i branschen och ville testa något annat. Det är ett annat tempo, men jag saknar branschen lite, säger hon.
Jaana bytte jobb redan innan Smedjan förlorade de asylsökande. När möjligheten dök upp var det bäst att passa på, säger hon.
– Det var ett bra läge att byta jobb. Nu är det svårare med jobb.

Stas Shyrin. Foto: Tomas Bergman

Kvar i restaurangköket är däremot Stas Shyrin från Ukraina. För ett år sedan var han asyl­sökande och hade fått jobb som restaurang­biträde på Smedjan. Stas och hans familj väntade på besked om de skulle få stanna i Sverige eller inte. Strax efter vårt besök kom det.
– Sverige låter inte ukrainare stanna, säger Stas.
Räddningen har varit jobbet på Smedjan. Tack vare det har Stas kunnat ansöka om arbetstillstånd.

Nu väntar familjen återigen på besked. Under tiden går deras dotter, som nu hunnit bli tre år, på förskola och har lärt sig både svenska och ryska. Stas har också utvecklats på Smedjan, säger han.
– Jag har vuxit här. Nu får jag laga mer mat. Det är kul.
Förhoppningen är fortfarande att familjen så småningom ska kunna få uppehållstillstånd i Sverige. Men väntan på besked är tärande, säger Stas.
– Vi väntar och väntar och väntar.

Detta har hänt

  • December 2014 Gruvan i Kaunisvaara går i konkurs, det påverkar hela bygden. Smedjan måste säga upp personal.
  • September 2015 Smedjan får avtal med Migrationsverket, om måltider och boende för asylsökande. Hotellet kan nyanställa.
  • Juni 2016 Hotellrevyn hälsar på. Verksamheten går bra. En del av de nyanställda är asylsökande som tidigare bott på hotellet.
  • November 2016 Alla asylsökande har lämnat hotellet och det kommer inga nya.
  • Juni 2017 Det är återigen kämpigt för Smedjan. Hotellet har fått säga upp personal. Hoppet står till att gruvan öppnar igen och planerna på en vindpark.

Det var inte bara Smedjan som förlorade sina asylsökande. Det senaste året har Migrationsverket genomfört en stor avveckling av asylboenden över hela landet.
Orsaken är helt enkelt att de asylsökande har blivit färre. Smedjans ägare Kent Nilsson tycker att Migrationsverket borde prioriterat att ha kvar boenden på mindre orter, som Pajala.
– Av någon anledning väljer man att skicka asylsökande till Malmö, Göteborg och Stockholm i stället för hit. Här finns all service och infrastruktur och integrationen har fungerat jättebra. Men man kanske inte måste förstå allt.

Smedjan, och kanske även Pajala, sätter nu sitt hopp till planer på en stor vindpark i området och en eventuell nyöppning av Kaunisvaara-gruvan.
– Vi hoppas på något av det. Det är ju väldigt mycket jojo. Det är inget roligt för oss, varken för företaget eller för personalen, säger Kent.

Nyheter arbetsmiljö

Dåligt utredd luftmiljö kan ge vite

Melanders Fisk i Hötorgshallen i Stockholm riskerar att få betala 75 000 kronor i vite om de inte undersöker sin luftmiljö. Det meddelade Arbetsmiljöverket i går.

Publicerad 24 november 2017 Kommentera
Dåligt utredd luftmiljö kan ge vite
En av restaurangerna i Hötorgshallen riskerar att få betala 75 000 kronor i vite om man inte undersöker sin luftmiljö. Foto: Mostphoto

Det var i maj som ett regionalt skyddsombud från Hotell- och restaurangfacket larmade Arbetsmiljöverket om att anställda på Melanders Fisk i Hötorgshallen mådde dåligt. Bland annat vittnade anställda om problem med ögon och luftrör, som de ansåg berodde på luftkvalitén i lokalen.

Arbetsmiljöverket har tidigare meddelat arbetsgivaren att verket kan komma att kräva en undersökning av luften, och gett Melanders möjlighet att yttra sig om detta. Det har man inte gjort. Däremot har man faktiskt redan gjort en partikelmätning av luften, berättar Anette Wendel som är ansvarig inspektör på Arbetsmiljöverket.
– Men vi har inte fått se resultatet än.

I går meddelade verket därför ett föreläggande mot Melanders. Senast den 1 februari måste företaget ha presenterat resultatet av en undersökning av luftmiljön i lokalen. Annars riskerar de 75 000 kronor i vite. Beslutet kan överklagas, men på grund av vikten av skyndsamhet anser Arbetsmiljöverket att föreläggandet bör gälla ändå.

Och även om luftmätningarna inte visar på problem, kan det finnas saker som måste åtgärdas i arbetsmiljön, säger Anette Wendel.
– Det arbetsgivaren ska göra är att ta reda på varför folk har mått dåligt. En av delarna är att ta reda på hur luftkvalitén är. Det kan också finnas andra delar man måste titta på.

Hotellrevyn har sökt Melanders Fisk i Hötorgshallen.

Nyheter etableringsjobb

HRF positivt till etableringsjobb

Hotell- och restaurangfacket är positivt till fortsatta förhandlingar om så kallade etableringsjobb. Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och långtidsarbetslösa för 8 000 kronor i månaden.

Publicerad 20 november 2017 Kommentera
HRF positivt till etableringsjobb
Om förslaget blir verklighet ska arbetsgivare kunna anställa nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden till en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Foto: Colourbox

Sedan ett par månader har en delegation från 13 LO-förbund förhandlat med Svenskt Näringsliv om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska få jobb. I dag har frågan varit uppe på LO-styrelsens bord. En majoritet av förbunden säger ja till att gå vidare med förslaget, däribland Hotell- och restaurangfacket.
–  Ja, vi har sagt att vi vill att förhandlingsdelegationen går vidare med den här principöverenskommelsen och förhandlar med staten. Sedan får vi se var det landar, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Förslaget innebär bland annat att arbetsgivare ska kunna visstidsanställa personer för en kostnad på 8 000 kronor i månaden. Resten av lönen betalas av staten. Tanken är att de anställda ska tjäna lika mycket som en person med normal lägstalön får ut efter skatt. Efter max två år ska anställningen övergå till ett fast jobb. Det ska också finnas möjlighet att studera under tiden, delvis på betald arbetstid.
– Syftet är ju att det här ska leda till tillsvidareanställningar. Så ser det inte ut i vår bransch i dag, med alla subventionerade jobb som kommer via Arbetsförmedlingen. Vi tror att det kan leda till en upprensning i bidragsträsket, säger Per Persson.

Etableringsanställningar

  • Riktar sig till personer långt från arbetsmarknaden – nyanlända som fått uppehållstillstånd de senaste tre åren, personer under 26 som varit utan jobb i sex månader och andra som varit arbetslösa i minst ett år.
  • Är en visstidsanställning i max två år som sedan ska övergå till tillsvidareanställning.
  • Arbetsgivaren betalar 8 000 kronor av lönen, resten står staten för.
  • Den anställda ska få en disponibel inkomst som motsvarar avtalsenlig lägstalön.
  • Den som har en etableringsanställning ska delvis få studera på arbetstid med lön.
  • Får bara användas av arbetsgivare med kollektivavtal.

Han ser många fördelar med etableringsanställningarna. Men han har också farhågor.
– Ja, det är klart att det finns en risk att arbetsgivare vänjer sig vid att bara betala 8 000 i lön. Men arbetsgivare ska inte kunna sätta i system att tjäna pengar på det här. Det kommer att finnas en partsgemensam nämnd som kan pröva om det verkar som att någon missbrukar systemet, säger Per Persson.

Nu ska en delegation från LO och Svenskt Näringsliv förhandla med regeringen. Men alla LO-förbund vill inte vara med. Transport har stått utanför redan från start, och nu har Byggnads och GS också valt att inte gå vidare. Det finns även andra förbund som är tveksamma kring principöverenskommelsen, skriver LO i ett pressmeddelande.

Förhoppningen hos fack och arbetsgivare är dock att etableringsjobben ska bli verklighet så snart som möjligt. Men det finns inte någon tidsplan spikad. Om parterna kommer överens med regeringen så ska överenskommelsen anpassas efter olika branscher.
– Sedan är det respektive LO-förbund som ska förhandla med sina motparter. Genom att vara med redan nu har vi möjlighet att påverka hur det blir. Men det blir juridiskt bindande först när vi har ett avtal med vår motpart, det vill säga Visita, säger Per Persson.

Nyheter sextrakasserier

”Vi finns inte på menyn”

Risken för sexuella trakasserier ökar under julbordstiden, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för HRF. Årets julbordsgäster möts nu av en nordisk kampanj med budskapet #notonthemenu.

Publicerad 20 november 2017 Kommentera
”Vi finns inte på menyn”
Risken för trakasserier kan öka under julbordstiden. Foto: Colourbox, NU-HRCT

”Ska du på julbord i år? Visa respekt för personalen. Sexuella trakasserier är inte ok.”  Det är ett av budskapen i den nordiska julbordskampanjen. Den består bland annat av inlägg i sociala medier, debattartiklar och flygblad till restaurangerna. Avsändare är de nordiska fackförbunden i hotell- och restaurangbranschen, NU-HRCT.

Pim van Dorpel. Foto: Jann Lipka/HRF

– Vårt tidigare arbete mot sexuella trakasserier har haft internt fokus, på arbetsgivare och medarbetare. Den här gången är det en utåtriktad kampanj. Därmed inte sagt att de andra problemen är lösta, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Branschens anställda är utsatta när det gäller sexuella trakasserier. Problemen kan bli ännu värre under julborden, säger Pim van Dorpel.
– Alkoholkonsumtionen är lite mer gränslös under julbordstiden. Det är stora sällskap som blir bjudna av sina arbetsgivare och det kan bli ett annat beteende än under en vanlig kväll.

Dessutom är många av dem som jobbar tillfälligt anställda och har ett utsatt läge.
– Vår tanke är att kampanjen ska bidra till att personalen blir trygg även om deras arbetsgivare inte har tagit fram policyer och handlingsplaner mot sexuella trakasserier.

HRF:s råd till utsatta

  • Ta situationen på allvar och säg ifrån.
  • Skriv ner vad som hänt och spara bevis som till exempel sms.
  • Berätta för chefen, prata med facket eller skyddsombud.
  • Anmäl händelsen, i första hand till arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön. Om det inte fungerar, vänd dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen, DO.
  • Polisanmälan kan också vara aktuellt, beroende på vad som hänt.

 

 

Kampanjen planerades redan före #metoo, säger Pim van Dorpel.
– Men allt som kommer fram där visar hur viktigt det är att göra något. Beter sig jurister och journalister så mot sina kollegor finns det en klar risk att de gör det även mot våra medlemmar, säger Pim van Dorpel.

De nordiska hotell- och restaurangfacken har även planer på en gemensam handbok för hur man ska motverka sexuella trakasserier.
– Lagstiftningen skiljer sig en del i länderna, men vi kan ändå dra nytta av varandras erfarenheter.

Fråga om jobbet.
127
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.