Nyheter avtal 2017

Fortsatta förhandlingar om löner och hyvling

Vid midnatt löper det nuvarande kollektivavtalet för hotell- och restaurangbranschen ut. Men något nytt avtal är ännu inte klart och HRF och Visita fortsätter att förhandla. Nu är det fokus på löner och hyvling.

Publicerad 31 mars 2017
Fortsatta förhandlingar om löner och hyvling
Mer än fyra miljoner kronor i uteblivna löner har HRF:s ombudsmän förhandlat fram till drabbade medlemmar. Foto: Colourbox

När avtalsperioden går ut vid midnatt händer egentligen ingenting. Det nuvarande kollektivavtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita förlängs. Förhandlingarna går vidare i helgen och nu kan parterna börja diskutera lönenivåer, eftersom avtalet för industrin är klart. Där har man kommit överens om ett treårigt avtal med löneökningar på 6,5 procent och en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

Industriavtalet

  • Avtalsperiod på tre år.
  • Löneökningar på sammanlagt 6,5 procent.
  • Låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000.

HRF:s avtalssekreterare Per Persson välkomnar beskedet om att ett industriavtal är klart.
– Det är oerhört bra att det blev en låglönesatsning. HRF tillhör de förbund som har lägst löner, så det här gynnar oss. Det är ett väldigt bra jobb som industrin har gjort för oss. Jag tycker också att det är en viktig politisk signal, som visar att vi är enade inom LO, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

HRF och Visita har förhandlat sedan i februari. Vissa frågor har varit svårare än andra och där har man ännu inte kunnat enas. Hyvlingen av tjänster är ett sådant exempel.
– Det är en väldigt viktig fråga där vi har två helt olika synsätt. I dag har arbetsgivaren full makt, både genom lagstiftning och praxis. Det är Visita inte beredda att göra avkall på, trots att hyvlingen skapar en enorm otrygghet för dem som jobbar i branschen, säger Per Persson.

På söndag eftermiddag återupptar HRF och Visita förhandlingarna. Om fack och arbetsgivare inte kommer överens kan avtalet sägas upp och det är tillåtet att varsla om konflikt. En eventuell strejk kan starta tidigast sju arbetsdagar efter ett varsel.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här